Nova vest
Fudbal

Nedelja, 09.03.2014.

11:00

Amazon – svetsko čudo našeg doba

Jedna petina vode svih površinskih tokova na svetu teče koritom reke Amazon, na taj način se milijardu litara vode ulije u Atlanski okean, ali odakle dolazi sva ta voda?

Odgovor na ovo pitanje sa stoprocentnom tačnošću ne mogu da iznesu ni najpriznatiji naučnici, a početkom godine se pojavila informacija da se do stiglo do „rešenja“.

Izvor: Spasoje Veselinović

Autor:Spasoje Veselinović

Default images

Uprkos do tada važećem stanovištu da je izvorište druge najveće reke na svetu reka Apurimak, grupa istraživača je došla do saznanja da Amazon zapravo potiče od reke Mantaro, koja se nalazi u Peruu.

Da stvari sa jednim od svetskih čuda modernog doba nikako ne budu do kraja definisane, potrudila se druga grupa naučnika, koja smatra da se Mantaro može smatrati samo „novim izvorom“, na ne „izvorom“, jer se na svakih pet godina isušuje, zbog funkcionisanja brane.

Verovatno da stručnjaci za naftu jedne brazilske korporacije nisu ni bili svesni da će gotovo 40 godina nakon iskopavanja jedne od bušotina, baš ona biti iskorišćena za pronalaženje podzemne reke koja „prati“ Amazon, ali na četiri kilometra dubine.

Navodna podzemna reka Rio Hamza duga je šest hiljada kilometara, 400 metara manje od Amazona, u jednom delu teče vertikalno, međutim ovi podaci su verovatno irelevantni za biljni i životinjski svet, odnosno autohtone stanovnike amazonske regije.

Ukoliko se ikada nađete u prilici da zaplivate Amazonom, trebalo bi da razmislite nekoliko puta jer je veoma moguće da se bliže upoznate sa piranama, ozloglašenim ljubiteljima mesa, ali treba znati da ljude ukusnim smatra tek nekoliko retkih vrsta ovih riba.

Veoma čest prirodni fenomen su plutajuća ostrva, stvaraju se promenom vodostaja, prepletanjem korenja koja mogu čak da postanu i stalno stanište biljnog i životinjskog sveta, kome to više odgovara od dostupnih vodenih regija, crne vode, bele vode i bistre vode.

Neke od najvećih kornjača, vidri, glodara, zmija i orlova na svetu ugroženi su uticajem čoveka, odnosno rudarstvom i poljoprivredom. U poslednjih desetak godina tragači za zlatom su prosuli preko 2.000 tona žive u reku.

Takođe, u opasnosti je i Amazonska prašuma koja sadrži preko 390 milijardi stabala 16.000 različitih vrsta. „Pluća sveta“ se raskrčuju, a 70% do sada „očišćenjog“ zemljišta pretvoreno je u pašnjake.

U srcu prašume, gradu Manausu izgrađen je velelepni stadion Arena Amazonija, na kom će biti odigrana četiri meča prve faze takmičenja na Mundijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve