Sreda, 05.03.2014.

12:00

O Rei

Izvor: Aleksandar Kovaèeviæ

O Rei IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

pelezinjo

pre 9 godina

Pele jeste mozda najveci igrac svih vremena,ali je Pele imao pored sebe Garincu,Vavu,Didia,zatim kasnije Zairzinja,Zersona,Tostaa,Rivelinja,a Maradona je bio sam,imao je par igraca prosecnog kvaliteta u odnosu na pomenute Brazilce i uradio je to sto je uradio. Podatak da je u njegovo vreme Argentina stalno igrala finala ili ulazila u zavrsnice u odnosu na zadnja 4 mundijala sve govori.

Roditeljski

pre 10 godina

Kako ovi novi,mladi i nadobudni koji fudbal prate od Mesija ili najvise Maradone misle da sve znaju.Pustili im par videa i vec znaju ko je Pele, ko je bolji od njega, ko losiji. Deco moja Pele je driblao, brzo i briljantno, znao je da iz punog trka stane, kao da se zaustavi film, a onda obicno sevne udarac koji golman pogledom isprati. Da ne pricam kako je proigrvao saigrace, a golove je znao da da cak i glavom posto je bio dovoljno visok i veoma skocan.Pregled igre besprekoran, mogao je naslepo da uposli igrace. Tacno je deco da se odbrana igrala drugacije i da su odbrambeni igraci bili nesto slabiji, ali gruba igra se tolerisala tih dana, pogledajte recimo kako su Pelea slomili Englezi 1966, za takve startove danas bi vise od pola tima zavrsilo sa crvenim kartonima, a tada nista jedva poneki zuti,uz to Pelea su stalno cuvali najbrzi i najspremniji odbrambeni igraci. A da americka liga, da za Kosmos je u 35.godini potpisao........3 Svetska prvenstva sta dalje reci, Garinca 2 uz to mislim da je dao 2 gola za reprezentaciju, a igrao je desno krilo, ne kazem bio je i on ekstra klasa, ali jedan je Pele-jedan jedini.A sad nesto i da naucite deco moja, najbolja navala sveta svih vremena, Brazil:
Garinca,Didi,Vava,Pele i Zagalo

nisam ja, ja je

pre 10 godina

P.S.
Pa ta Pele je igrao u američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi :-DDD
(sasa, 5. mart 2014 15:45)

Igrao je u toj "američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi" kad je prakticno vec bio okoncao karijeru, imao je 35 godina kad je tamo otisao. Bez obzira kakva zvezda bio ikoliko time doprineo popularizaciji fudbala, on je tada vec bio penzioner. A u toj istoj "američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi" igrali su i Beckenbauer (s njem u klubu) i Cruyff i Eusebio i Best... da ne nabrajam. Svi kao polupenzioneri, onako kao sto danas idu u Kinu, ili Emirate (pa i u Ameriku). Stavise, jedno vreme je ta americka liga, eeeej, americka liga bila malte ne obavezna destinacija za svakog isluzenog fudbalera koji je iole nesto znacio (pa i koji nije). To, uglavnom, ne treba ni racunati. Niti iko normalan pamti Peléa po tome.

Belotele

pre 10 godina

POGLEDAJ TE NA SNIMCIMA GDE PELE,GARINCA,DZAJA,PRIMAJU LOPTU NA IVICI SESNAESTERCA A ODBRAMBRENI IGRAC STOJI DVA METARA OD NJIH. (EL PIBE DE ORO, 5. mart 2014 15:35)

Ovo su crno-beli snimci iz 1952. i 1962. Tacno, tada su odbrane zaista tako igrale. A nisu jos ni bile onako grube, kao od sredine 60-tih. Medjutim, budi uveren da je 1970. bilo jako drugacije. Stavise, u to vreme (oko 70-te) su se igraci striktnije "markirali" nego danas. Razlika je bila u tome sto su tada tek najmoderniji bekovi pocinjali da idu i u napad (sto Peléu nije islo ni iz dzepa, ni u dzep) i sto ih je bilo malo onako brzih kako je brza vecina danas. Samo... budi siguran da su Peléa cuvali oni brzi.
P.S. ZASTO VICES!???

nisam ja, ja je

pre 10 godina

Cak nije bio ni najbolji u tadasnjoj reprezentaciji Brazila. Malo proguglajte ko je bio Garinca i sta je taj covjek radio i za reprezentaciju i za Pelea! (sasa, 5. mart 2014 15:45)

Nema potrebe da googlamo. Nama, koji smo gledali i Peléa i velikog Garinchu (jednom cak i uzivo) ne bi palo na kraj pameti da kazemo kako Pelé nije najveci.

Ero s onoga svijeta

pre 10 godina

Komentari tipa: "Mesi nije najveci dok ne osvoji svetsko prvenstvo." su idiotski, jer se nikako ne mogu porediti nekadasnja SP sa danasnjim zato sto se pre na zavrsnici SP takmicilo mnogo (duplo) manje ekipa nego danas, pa je za toliko ipak bilo lakse. E sad je potpuno druga stvar sto je Pele najveci od svih. Mozda (ni)je bio najbolji po igri, ali je kao licnost, kao uticaj na druge, kao ime definitivno Kralj.

nebojfa

pre 10 godina

Što se tiče brojeva, mislim da je njegov otac dao više golova, ali je podatak nezvaničan, a potvrdio ga je i sam Pele. Mislim da njegov fudbal čini 51% Pele, a 49% njegov odnos prema životu mimo travnjaka. E to je prava vrijednost! I zato je Pele, O Rei!

Dušan

pre 10 godina

Svaka čast Peleu, ali Maradona je nešto posebno! Možda je Pele "najbolji", to je stvar uskusa... ali Maradona je za mene neprikosnoven!

sasa

pre 10 godina

Cak nije bio ni najbolji u tadasnjoj reprezentaciji Brazila. Malo proguglajte ko je bio Garinca i sta je taj covjek radio i za reprezentaciju i za Pelea! A da ne pominjem Maradonu, Mesija, Ronaldinja (u njegovo vrijeme), oba Ronalda! Pa ta Pele je igrao u američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi :-DDD

mada

pre 10 godina

Maradona je bolji bio a i gde god da je igrao napravio je cuda, zato ga u Napoliju zovu Mesija, zato ga cak i englezi poput Rio Ferdinanda postoju kao najboljeg igraca ikada.

EL PIBE DE ORO

pre 10 godina

SMESNO JE POREDITI NEKADASNJI FUDBAL SA DANASNJIM,SPORT UOPSTE.RAZLIKA U FIZICKOJ SPREMI JE OGROMNA.DANAS SU IGRACI ZASTICENI OD GRUBE IGRE OD STRANE SUDIJA,ALI GOVORITI O TOME DA JE PELE IGRAO U VREMENU KADA SU SE "LOMILE" NOGE JE STVARNO NEOZBILJNA.POGLEDAJ TE NA SNIMCIMA GDE PELE,GARINCA,DZAJA,PRIMAJU LOPTU NA IVICI SESNAESTERCA A ODBRAMBRENI IGRAC STOJI DVA METARA OD NJIH.DANAS NE MOZES NA SREDINI TERENA PRIMITI LOPTU A DA NEMAS IGRACA "NA LEDJIMA".DANAS KRILA NI NE POSTOJE.JEDAN ROBERTO CARLOS,KAFU,DANI ALVES,SU DRZALI KOMPLETNU STRANU I NAPRED I NAZAD.PELE JE IMAO USPEHE U REPREZENTACIJI KOJA JE BILA SASTAVLJENA OD IZVANREDNIH IGRACA.MARADONA JE BIO SVETSKI PRVAK,I IGRAO JOS JEDNO FINALE SA PROSECNOM ARGENTINOM.DOSAO JE U NAPOLI KOJI SE BORIO ZA OPSTANAK I OSVOJI DVA SCUDETA,KUP,KUP UEFA.NIJEDAN SPORTISTA NIKADA NIJE IMAO TAKVU POPULARNOST I STATUS BOZANSTVA KAO ON U NAPULJU.

Zoran

pre 10 godina

Bez konkurencije najbolji fudbaler svih vremena proglasen od svih strucnjaka sveta (treneri i fubaleri). Ne samo stoje bio svrsen u svim elementima fudbalske igre, bio fizicki fenomen i imao nadljudsku fudbalsku inteligenciju. Njegov periferni vid je bio daleko veci nego kod procecnog coveka. On je trco 100m za 10,6 sek (stoje manje poznato i neverovatno) i skako uvis ca 1,9m i dase vise ne nabraja. Ne samo stoje bio ekstremno brze on je u toj brzini imao i kontrolu lopte odma pri nozi (slicno Mesiju). U ono vreme su se "lomile" noge a danas su fudbaleri maksimalno zasticeni. Mnogi vrhunski strucnjaci tvrede dabi pod danasnjim zastitama sudije ukupno dao 0d 2000-3000 golova. Kada je sa 40 god dosao sa Cosmosom u Svedsku i igrao protiv tadasnjeg sampiona Svedske Malmö (finalistu Sampions lige) bio je brzi od najbrzeg Svedskog igraca koji je tada trcao 100 m za 11 sek. Genijalci u svakom sportu se radjaju a NE stvaraju. Tosu neobruseni dijamanti. Takvi se snalaze u svim vremenima. Pored svega toga uzimaju se u obzir i ljudski kvaliteti kao karakter, ponasanje, zdrav sportski zivot (bez droge, alkohola, cigareta) uticaj na omladinu itd. On je bio pravi ambasador za fudbal u svetu. Ima samo jedan KRALJ fudbala i zove se PELE!!!!

Stefan

pre 10 godina

On je stvarno bio fenomenalan. Imao je osecaj za to, rodjen je za fudbal. Ali je to i bilo drugo vreme, fudbal nije bio posao, vec hobi. Vecina njih je radila negde, pa su potom odlazili na treninge i utakmice. Danas je to celodnevni posao, sa posebnim dijetama i vezbama. Danasnji fudbal je na daleko visem nivou nego fudbal tad. Ali i pored toga, Pele ce zauvek ostati legenda. I jos mi je samo zao sto je Ronaldo izgubio svoje ime. Jer u danasnje vreme kada kazete Ronaldo, svi pomisle na onog manekena iz reala. Ali svi znamo ko je Ronaldo Zubo, legenda. I nadam se da se nece isto desiti sa Peleom. I da pomenem Mesija, kao najboljeg igraca danasnjice, iskreno se nadam da ce uz trud i rezultate na kraju svoje karijere moci ponosno da kaze da spada u malu grupu pravih legendi fudbala.

Nislija

pre 10 godina

(iggy, 5. mart 2014 12:17)Ne mogu da se uporodjuju babe i zabe ne postoji 1(jedan) najbolji svih vremena tu bi mogli da uvrstimo bar njih deseteak koji su za klasu iznad drugih: Pele,Maradona,Ronaldo,Zidan,Ronaldinjo ako upodedimo ovu petorku sa danasnjim najboljim igracima:Mesi,C.Ronaldo,Bale,Ibrahimovic videcemo da je razlika osvojeno SVETSKO PRVENSTVO.

iggy

pre 10 godina

Sad se deca koja se nisu rodila ni u vreme originalnog Ronalda da ostavljaju komentare - ko je Pele i sl. i da su Mesi, Ronaldo i Ibra najbolji fudbaleri svih vremena

iggy

pre 10 godina

Sad se deca koja se nisu rodila ni u vreme originalnog Ronalda da ostavljaju komentare - ko je Pele i sl. i da su Mesi, Ronaldo i Ibra najbolji fudbaleri svih vremena

Zoran

pre 10 godina

Bez konkurencije najbolji fudbaler svih vremena proglasen od svih strucnjaka sveta (treneri i fubaleri). Ne samo stoje bio svrsen u svim elementima fudbalske igre, bio fizicki fenomen i imao nadljudsku fudbalsku inteligenciju. Njegov periferni vid je bio daleko veci nego kod procecnog coveka. On je trco 100m za 10,6 sek (stoje manje poznato i neverovatno) i skako uvis ca 1,9m i dase vise ne nabraja. Ne samo stoje bio ekstremno brze on je u toj brzini imao i kontrolu lopte odma pri nozi (slicno Mesiju). U ono vreme su se "lomile" noge a danas su fudbaleri maksimalno zasticeni. Mnogi vrhunski strucnjaci tvrede dabi pod danasnjim zastitama sudije ukupno dao 0d 2000-3000 golova. Kada je sa 40 god dosao sa Cosmosom u Svedsku i igrao protiv tadasnjeg sampiona Svedske Malmö (finalistu Sampions lige) bio je brzi od najbrzeg Svedskog igraca koji je tada trcao 100 m za 11 sek. Genijalci u svakom sportu se radjaju a NE stvaraju. Tosu neobruseni dijamanti. Takvi se snalaze u svim vremenima. Pored svega toga uzimaju se u obzir i ljudski kvaliteti kao karakter, ponasanje, zdrav sportski zivot (bez droge, alkohola, cigareta) uticaj na omladinu itd. On je bio pravi ambasador za fudbal u svetu. Ima samo jedan KRALJ fudbala i zove se PELE!!!!

Nislija

pre 10 godina

(iggy, 5. mart 2014 12:17)Ne mogu da se uporodjuju babe i zabe ne postoji 1(jedan) najbolji svih vremena tu bi mogli da uvrstimo bar njih deseteak koji su za klasu iznad drugih: Pele,Maradona,Ronaldo,Zidan,Ronaldinjo ako upodedimo ovu petorku sa danasnjim najboljim igracima:Mesi,C.Ronaldo,Bale,Ibrahimovic videcemo da je razlika osvojeno SVETSKO PRVENSTVO.

Stefan

pre 10 godina

On je stvarno bio fenomenalan. Imao je osecaj za to, rodjen je za fudbal. Ali je to i bilo drugo vreme, fudbal nije bio posao, vec hobi. Vecina njih je radila negde, pa su potom odlazili na treninge i utakmice. Danas je to celodnevni posao, sa posebnim dijetama i vezbama. Danasnji fudbal je na daleko visem nivou nego fudbal tad. Ali i pored toga, Pele ce zauvek ostati legenda. I jos mi je samo zao sto je Ronaldo izgubio svoje ime. Jer u danasnje vreme kada kazete Ronaldo, svi pomisle na onog manekena iz reala. Ali svi znamo ko je Ronaldo Zubo, legenda. I nadam se da se nece isto desiti sa Peleom. I da pomenem Mesija, kao najboljeg igraca danasnjice, iskreno se nadam da ce uz trud i rezultate na kraju svoje karijere moci ponosno da kaze da spada u malu grupu pravih legendi fudbala.

nebojfa

pre 10 godina

Što se tiče brojeva, mislim da je njegov otac dao više golova, ali je podatak nezvaničan, a potvrdio ga je i sam Pele. Mislim da njegov fudbal čini 51% Pele, a 49% njegov odnos prema životu mimo travnjaka. E to je prava vrijednost! I zato je Pele, O Rei!

Dušan

pre 10 godina

Svaka čast Peleu, ali Maradona je nešto posebno! Možda je Pele "najbolji", to je stvar uskusa... ali Maradona je za mene neprikosnoven!

EL PIBE DE ORO

pre 10 godina

SMESNO JE POREDITI NEKADASNJI FUDBAL SA DANASNJIM,SPORT UOPSTE.RAZLIKA U FIZICKOJ SPREMI JE OGROMNA.DANAS SU IGRACI ZASTICENI OD GRUBE IGRE OD STRANE SUDIJA,ALI GOVORITI O TOME DA JE PELE IGRAO U VREMENU KADA SU SE "LOMILE" NOGE JE STVARNO NEOZBILJNA.POGLEDAJ TE NA SNIMCIMA GDE PELE,GARINCA,DZAJA,PRIMAJU LOPTU NA IVICI SESNAESTERCA A ODBRAMBRENI IGRAC STOJI DVA METARA OD NJIH.DANAS NE MOZES NA SREDINI TERENA PRIMITI LOPTU A DA NEMAS IGRACA "NA LEDJIMA".DANAS KRILA NI NE POSTOJE.JEDAN ROBERTO CARLOS,KAFU,DANI ALVES,SU DRZALI KOMPLETNU STRANU I NAPRED I NAZAD.PELE JE IMAO USPEHE U REPREZENTACIJI KOJA JE BILA SASTAVLJENA OD IZVANREDNIH IGRACA.MARADONA JE BIO SVETSKI PRVAK,I IGRAO JOS JEDNO FINALE SA PROSECNOM ARGENTINOM.DOSAO JE U NAPOLI KOJI SE BORIO ZA OPSTANAK I OSVOJI DVA SCUDETA,KUP,KUP UEFA.NIJEDAN SPORTISTA NIKADA NIJE IMAO TAKVU POPULARNOST I STATUS BOZANSTVA KAO ON U NAPULJU.

sasa

pre 10 godina

Cak nije bio ni najbolji u tadasnjoj reprezentaciji Brazila. Malo proguglajte ko je bio Garinca i sta je taj covjek radio i za reprezentaciju i za Pelea! A da ne pominjem Maradonu, Mesija, Ronaldinja (u njegovo vrijeme), oba Ronalda! Pa ta Pele je igrao u američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi :-DDD

nisam ja, ja je

pre 10 godina

P.S.
Pa ta Pele je igrao u američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi :-DDD
(sasa, 5. mart 2014 15:45)

Igrao je u toj "američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi" kad je prakticno vec bio okoncao karijeru, imao je 35 godina kad je tamo otisao. Bez obzira kakva zvezda bio ikoliko time doprineo popularizaciji fudbala, on je tada vec bio penzioner. A u toj istoj "američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi" igrali su i Beckenbauer (s njem u klubu) i Cruyff i Eusebio i Best... da ne nabrajam. Svi kao polupenzioneri, onako kao sto danas idu u Kinu, ili Emirate (pa i u Ameriku). Stavise, jedno vreme je ta americka liga, eeeej, americka liga bila malte ne obavezna destinacija za svakog isluzenog fudbalera koji je iole nesto znacio (pa i koji nije). To, uglavnom, ne treba ni racunati. Niti iko normalan pamti Peléa po tome.

mada

pre 10 godina

Maradona je bolji bio a i gde god da je igrao napravio je cuda, zato ga u Napoliju zovu Mesija, zato ga cak i englezi poput Rio Ferdinanda postoju kao najboljeg igraca ikada.

Roditeljski

pre 10 godina

Kako ovi novi,mladi i nadobudni koji fudbal prate od Mesija ili najvise Maradone misle da sve znaju.Pustili im par videa i vec znaju ko je Pele, ko je bolji od njega, ko losiji. Deco moja Pele je driblao, brzo i briljantno, znao je da iz punog trka stane, kao da se zaustavi film, a onda obicno sevne udarac koji golman pogledom isprati. Da ne pricam kako je proigrvao saigrace, a golove je znao da da cak i glavom posto je bio dovoljno visok i veoma skocan.Pregled igre besprekoran, mogao je naslepo da uposli igrace. Tacno je deco da se odbrana igrala drugacije i da su odbrambeni igraci bili nesto slabiji, ali gruba igra se tolerisala tih dana, pogledajte recimo kako su Pelea slomili Englezi 1966, za takve startove danas bi vise od pola tima zavrsilo sa crvenim kartonima, a tada nista jedva poneki zuti,uz to Pelea su stalno cuvali najbrzi i najspremniji odbrambeni igraci. A da americka liga, da za Kosmos je u 35.godini potpisao........3 Svetska prvenstva sta dalje reci, Garinca 2 uz to mislim da je dao 2 gola za reprezentaciju, a igrao je desno krilo, ne kazem bio je i on ekstra klasa, ali jedan je Pele-jedan jedini.A sad nesto i da naucite deco moja, najbolja navala sveta svih vremena, Brazil:
Garinca,Didi,Vava,Pele i Zagalo

Belotele

pre 10 godina

POGLEDAJ TE NA SNIMCIMA GDE PELE,GARINCA,DZAJA,PRIMAJU LOPTU NA IVICI SESNAESTERCA A ODBRAMBRENI IGRAC STOJI DVA METARA OD NJIH. (EL PIBE DE ORO, 5. mart 2014 15:35)

Ovo su crno-beli snimci iz 1952. i 1962. Tacno, tada su odbrane zaista tako igrale. A nisu jos ni bile onako grube, kao od sredine 60-tih. Medjutim, budi uveren da je 1970. bilo jako drugacije. Stavise, u to vreme (oko 70-te) su se igraci striktnije "markirali" nego danas. Razlika je bila u tome sto su tada tek najmoderniji bekovi pocinjali da idu i u napad (sto Peléu nije islo ni iz dzepa, ni u dzep) i sto ih je bilo malo onako brzih kako je brza vecina danas. Samo... budi siguran da su Peléa cuvali oni brzi.
P.S. ZASTO VICES!???

nisam ja, ja je

pre 10 godina

Cak nije bio ni najbolji u tadasnjoj reprezentaciji Brazila. Malo proguglajte ko je bio Garinca i sta je taj covjek radio i za reprezentaciju i za Pelea! (sasa, 5. mart 2014 15:45)

Nema potrebe da googlamo. Nama, koji smo gledali i Peléa i velikog Garinchu (jednom cak i uzivo) ne bi palo na kraj pameti da kazemo kako Pelé nije najveci.

Ero s onoga svijeta

pre 10 godina

Komentari tipa: "Mesi nije najveci dok ne osvoji svetsko prvenstvo." su idiotski, jer se nikako ne mogu porediti nekadasnja SP sa danasnjim zato sto se pre na zavrsnici SP takmicilo mnogo (duplo) manje ekipa nego danas, pa je za toliko ipak bilo lakse. E sad je potpuno druga stvar sto je Pele najveci od svih. Mozda (ni)je bio najbolji po igri, ali je kao licnost, kao uticaj na druge, kao ime definitivno Kralj.

pelezinjo

pre 9 godina

Pele jeste mozda najveci igrac svih vremena,ali je Pele imao pored sebe Garincu,Vavu,Didia,zatim kasnije Zairzinja,Zersona,Tostaa,Rivelinja,a Maradona je bio sam,imao je par igraca prosecnog kvaliteta u odnosu na pomenute Brazilce i uradio je to sto je uradio. Podatak da je u njegovo vreme Argentina stalno igrala finala ili ulazila u zavrsnice u odnosu na zadnja 4 mundijala sve govori.

sasa

pre 10 godina

Cak nije bio ni najbolji u tadasnjoj reprezentaciji Brazila. Malo proguglajte ko je bio Garinca i sta je taj covjek radio i za reprezentaciju i za Pelea! A da ne pominjem Maradonu, Mesija, Ronaldinja (u njegovo vrijeme), oba Ronalda! Pa ta Pele je igrao u američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi :-DDD

mada

pre 10 godina

Maradona je bolji bio a i gde god da je igrao napravio je cuda, zato ga u Napoliju zovu Mesija, zato ga cak i englezi poput Rio Ferdinanda postoju kao najboljeg igraca ikada.

EL PIBE DE ORO

pre 10 godina

SMESNO JE POREDITI NEKADASNJI FUDBAL SA DANASNJIM,SPORT UOPSTE.RAZLIKA U FIZICKOJ SPREMI JE OGROMNA.DANAS SU IGRACI ZASTICENI OD GRUBE IGRE OD STRANE SUDIJA,ALI GOVORITI O TOME DA JE PELE IGRAO U VREMENU KADA SU SE "LOMILE" NOGE JE STVARNO NEOZBILJNA.POGLEDAJ TE NA SNIMCIMA GDE PELE,GARINCA,DZAJA,PRIMAJU LOPTU NA IVICI SESNAESTERCA A ODBRAMBRENI IGRAC STOJI DVA METARA OD NJIH.DANAS NE MOZES NA SREDINI TERENA PRIMITI LOPTU A DA NEMAS IGRACA "NA LEDJIMA".DANAS KRILA NI NE POSTOJE.JEDAN ROBERTO CARLOS,KAFU,DANI ALVES,SU DRZALI KOMPLETNU STRANU I NAPRED I NAZAD.PELE JE IMAO USPEHE U REPREZENTACIJI KOJA JE BILA SASTAVLJENA OD IZVANREDNIH IGRACA.MARADONA JE BIO SVETSKI PRVAK,I IGRAO JOS JEDNO FINALE SA PROSECNOM ARGENTINOM.DOSAO JE U NAPOLI KOJI SE BORIO ZA OPSTANAK I OSVOJI DVA SCUDETA,KUP,KUP UEFA.NIJEDAN SPORTISTA NIKADA NIJE IMAO TAKVU POPULARNOST I STATUS BOZANSTVA KAO ON U NAPULJU.

Ero s onoga svijeta

pre 10 godina

Komentari tipa: "Mesi nije najveci dok ne osvoji svetsko prvenstvo." su idiotski, jer se nikako ne mogu porediti nekadasnja SP sa danasnjim zato sto se pre na zavrsnici SP takmicilo mnogo (duplo) manje ekipa nego danas, pa je za toliko ipak bilo lakse. E sad je potpuno druga stvar sto je Pele najveci od svih. Mozda (ni)je bio najbolji po igri, ali je kao licnost, kao uticaj na druge, kao ime definitivno Kralj.

Dušan

pre 10 godina

Svaka čast Peleu, ali Maradona je nešto posebno! Možda je Pele "najbolji", to je stvar uskusa... ali Maradona je za mene neprikosnoven!

Zoran

pre 10 godina

Bez konkurencije najbolji fudbaler svih vremena proglasen od svih strucnjaka sveta (treneri i fubaleri). Ne samo stoje bio svrsen u svim elementima fudbalske igre, bio fizicki fenomen i imao nadljudsku fudbalsku inteligenciju. Njegov periferni vid je bio daleko veci nego kod procecnog coveka. On je trco 100m za 10,6 sek (stoje manje poznato i neverovatno) i skako uvis ca 1,9m i dase vise ne nabraja. Ne samo stoje bio ekstremno brze on je u toj brzini imao i kontrolu lopte odma pri nozi (slicno Mesiju). U ono vreme su se "lomile" noge a danas su fudbaleri maksimalno zasticeni. Mnogi vrhunski strucnjaci tvrede dabi pod danasnjim zastitama sudije ukupno dao 0d 2000-3000 golova. Kada je sa 40 god dosao sa Cosmosom u Svedsku i igrao protiv tadasnjeg sampiona Svedske Malmö (finalistu Sampions lige) bio je brzi od najbrzeg Svedskog igraca koji je tada trcao 100 m za 11 sek. Genijalci u svakom sportu se radjaju a NE stvaraju. Tosu neobruseni dijamanti. Takvi se snalaze u svim vremenima. Pored svega toga uzimaju se u obzir i ljudski kvaliteti kao karakter, ponasanje, zdrav sportski zivot (bez droge, alkohola, cigareta) uticaj na omladinu itd. On je bio pravi ambasador za fudbal u svetu. Ima samo jedan KRALJ fudbala i zove se PELE!!!!

iggy

pre 10 godina

Sad se deca koja se nisu rodila ni u vreme originalnog Ronalda da ostavljaju komentare - ko je Pele i sl. i da su Mesi, Ronaldo i Ibra najbolji fudbaleri svih vremena

Stefan

pre 10 godina

On je stvarno bio fenomenalan. Imao je osecaj za to, rodjen je za fudbal. Ali je to i bilo drugo vreme, fudbal nije bio posao, vec hobi. Vecina njih je radila negde, pa su potom odlazili na treninge i utakmice. Danas je to celodnevni posao, sa posebnim dijetama i vezbama. Danasnji fudbal je na daleko visem nivou nego fudbal tad. Ali i pored toga, Pele ce zauvek ostati legenda. I jos mi je samo zao sto je Ronaldo izgubio svoje ime. Jer u danasnje vreme kada kazete Ronaldo, svi pomisle na onog manekena iz reala. Ali svi znamo ko je Ronaldo Zubo, legenda. I nadam se da se nece isto desiti sa Peleom. I da pomenem Mesija, kao najboljeg igraca danasnjice, iskreno se nadam da ce uz trud i rezultate na kraju svoje karijere moci ponosno da kaze da spada u malu grupu pravih legendi fudbala.

Nislija

pre 10 godina

(iggy, 5. mart 2014 12:17)Ne mogu da se uporodjuju babe i zabe ne postoji 1(jedan) najbolji svih vremena tu bi mogli da uvrstimo bar njih deseteak koji su za klasu iznad drugih: Pele,Maradona,Ronaldo,Zidan,Ronaldinjo ako upodedimo ovu petorku sa danasnjim najboljim igracima:Mesi,C.Ronaldo,Bale,Ibrahimovic videcemo da je razlika osvojeno SVETSKO PRVENSTVO.

Roditeljski

pre 10 godina

Kako ovi novi,mladi i nadobudni koji fudbal prate od Mesija ili najvise Maradone misle da sve znaju.Pustili im par videa i vec znaju ko je Pele, ko je bolji od njega, ko losiji. Deco moja Pele je driblao, brzo i briljantno, znao je da iz punog trka stane, kao da se zaustavi film, a onda obicno sevne udarac koji golman pogledom isprati. Da ne pricam kako je proigrvao saigrace, a golove je znao da da cak i glavom posto je bio dovoljno visok i veoma skocan.Pregled igre besprekoran, mogao je naslepo da uposli igrace. Tacno je deco da se odbrana igrala drugacije i da su odbrambeni igraci bili nesto slabiji, ali gruba igra se tolerisala tih dana, pogledajte recimo kako su Pelea slomili Englezi 1966, za takve startove danas bi vise od pola tima zavrsilo sa crvenim kartonima, a tada nista jedva poneki zuti,uz to Pelea su stalno cuvali najbrzi i najspremniji odbrambeni igraci. A da americka liga, da za Kosmos je u 35.godini potpisao........3 Svetska prvenstva sta dalje reci, Garinca 2 uz to mislim da je dao 2 gola za reprezentaciju, a igrao je desno krilo, ne kazem bio je i on ekstra klasa, ali jedan je Pele-jedan jedini.A sad nesto i da naucite deco moja, najbolja navala sveta svih vremena, Brazil:
Garinca,Didi,Vava,Pele i Zagalo

nisam ja, ja je

pre 10 godina

Cak nije bio ni najbolji u tadasnjoj reprezentaciji Brazila. Malo proguglajte ko je bio Garinca i sta je taj covjek radio i za reprezentaciju i za Pelea! (sasa, 5. mart 2014 15:45)

Nema potrebe da googlamo. Nama, koji smo gledali i Peléa i velikog Garinchu (jednom cak i uzivo) ne bi palo na kraj pameti da kazemo kako Pelé nije najveci.

Belotele

pre 10 godina

POGLEDAJ TE NA SNIMCIMA GDE PELE,GARINCA,DZAJA,PRIMAJU LOPTU NA IVICI SESNAESTERCA A ODBRAMBRENI IGRAC STOJI DVA METARA OD NJIH. (EL PIBE DE ORO, 5. mart 2014 15:35)

Ovo su crno-beli snimci iz 1952. i 1962. Tacno, tada su odbrane zaista tako igrale. A nisu jos ni bile onako grube, kao od sredine 60-tih. Medjutim, budi uveren da je 1970. bilo jako drugacije. Stavise, u to vreme (oko 70-te) su se igraci striktnije "markirali" nego danas. Razlika je bila u tome sto su tada tek najmoderniji bekovi pocinjali da idu i u napad (sto Peléu nije islo ni iz dzepa, ni u dzep) i sto ih je bilo malo onako brzih kako je brza vecina danas. Samo... budi siguran da su Peléa cuvali oni brzi.
P.S. ZASTO VICES!???

nebojfa

pre 10 godina

Što se tiče brojeva, mislim da je njegov otac dao više golova, ali je podatak nezvaničan, a potvrdio ga je i sam Pele. Mislim da njegov fudbal čini 51% Pele, a 49% njegov odnos prema životu mimo travnjaka. E to je prava vrijednost! I zato je Pele, O Rei!

pelezinjo

pre 9 godina

Pele jeste mozda najveci igrac svih vremena,ali je Pele imao pored sebe Garincu,Vavu,Didia,zatim kasnije Zairzinja,Zersona,Tostaa,Rivelinja,a Maradona je bio sam,imao je par igraca prosecnog kvaliteta u odnosu na pomenute Brazilce i uradio je to sto je uradio. Podatak da je u njegovo vreme Argentina stalno igrala finala ili ulazila u zavrsnice u odnosu na zadnja 4 mundijala sve govori.

nisam ja, ja je

pre 10 godina

P.S.
Pa ta Pele je igrao u američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi :-DDD
(sasa, 5. mart 2014 15:45)

Igrao je u toj "američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi" kad je prakticno vec bio okoncao karijeru, imao je 35 godina kad je tamo otisao. Bez obzira kakva zvezda bio ikoliko time doprineo popularizaciji fudbala, on je tada vec bio penzioner. A u toj istoj "američkoj ligi! Eeeej, u američkoj ligi" igrali su i Beckenbauer (s njem u klubu) i Cruyff i Eusebio i Best... da ne nabrajam. Svi kao polupenzioneri, onako kao sto danas idu u Kinu, ili Emirate (pa i u Ameriku). Stavise, jedno vreme je ta americka liga, eeeej, americka liga bila malte ne obavezna destinacija za svakog isluzenog fudbalera koji je iole nesto znacio (pa i koji nije). To, uglavnom, ne treba ni racunati. Niti iko normalan pamti Peléa po tome.