Nova vest
Fudbal

Petak, 30.05.2014.

17:26

Manaus

Manaus ili Manaos pre 1939, ili zvanično Lugar de Bara do Rio Grande, glavni je grad savezne države Amazonas, koja se nalazi na severu Brazila.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Nalazi se na ušću reka Negro i Salimoes koje se spajaju u veliki Amazon.

Grad je osnovan tokom 1693. i 1694. godine, kao tvrđava Sao Žoze do Rio Negro. Status grada dobio je 24. oktobra 1848. godine sa imenom Sidade de Bara do Rio Grande (u prevodu znači Grad na marginama Crne reke), osam godina kasnije vraćen je naziv Manaus.

Manaus je smešten usred kišnih šuma Amazona i jedini prilazi gradu su brodom ili avionom. Izolacija je pomogla da se sačuvaju i priroda i kultura ovog područja. Više od bilo koje druge oblasti u Brazilu, Manaus je sačuvao osobenosti lokalnih plemena. Nema mnogo mesta na svetu gde može videti toliko raznovrsne flore i faune – biljaka, drveća, ptica, insekara, riba.

Kada je reč o privredi, njenu srž čini slobodna ekonomska zona. Manaus je proizvođač električnih uređaja, hemijskih proizvoda, sapuna, brazilskih oraha, gume, ulja ružinog drveta. Proizvođači mobilnih telefona Nokija, Simens, Sažem i Gradiente imaju svoje fabrike u ovom gradu. Brazilski proizvođač vozila koja se koriste u sportu Amazon Veikulos sedište ima upravo u Manausu.

Amazonas

Najveća savezna država u Brazilu (po teritoriji) i deveta u svetu, Amazonas se nalazi na severoistoku Brazila. Logično, naziv države potiče od reke Amazon i u prošlosti je bio deo Španske Gvajane.

Portugalci su naselili ovo područje početkom 18. veka i njima je pripalo dogovorom u Madridu 1750. godine. Većina zemlje čine tropska džungla, gradovi su okruženo vodom pa je do njih moguće doći isključivo brodom ili avionom. Polovina stanovništva živi u gradovima.

U Amazonasu je najveća planina u Brazilu, Piko de Neblina, čiji je najviši nadmorski vrh 2.994 metra. Prosečna temperatura je između 26 i 28 stepeni, padavine su veoma česte, samim tim i vlažnost vazduha je prilično visoka tokom cele godine.

Skoro 98% teritorije, prema zvaničnim podacima, čine kišne šume u kojima je moguće razlokovati tri vrste staništa: igapos (konstantno poplavljena zemlja, korenje biljaka je uvek pod vodom), varzeas (više od igaposa, poplavljeno samo kada reke dostignu svoj maksimum) i plateu (još više, nikada nis poplavljene).

Fudbal u gradu

U fudbalskoj istoriji Manausa značajno mesto zauzimaju dva kluba – Nasional i Rio Negro.

Oba kluba osnovana su 1913. godine, ali je Nasional nekoliko meseci straiji. Nasional je najbolji plasman u prvoj brazilskoj ilgi imao 1975. i 1985. godine, kada je iza sebe ostavio klubove kao što su Vasko de Gama, Santos, Gremio, Fluminense i Sao Paolo.

Klub koji je dobio ime po reci (Crna reka), najbolju sezonu u najjačoj ligi Brazila imao je 1974., kada je prvenstvo završio na 26. mestu. Rio Negro je poslednje učešće u prvoj diviziji imao 1986., a tada je zauzeo 41. poziciju.

Stadion Arena Amazonija

Arena Amazonija novi je stadion u Manausu. Jedan je od najmlađih stadiona na kojima će se igrati na Mundijalu. Izgrađena je u periodu od 2011. do 2014. godine, na mestu gde se nekada nalazio stadion Vivaldo Lima koji je bio izgrađen 1970, a zatvoren 2010.

Gvozdena konstrukcija oko Arene građena je u obliku pletenih korpi, koje su karakteristične za ovaj deo Brazila.

Stadion je građen tako da ima svoju ulogu u očuvanju raznovrsnosti Amazonske prašume, koja se nalazi u blizini grada. Tako će se kišnica skupljati za kasnije održavanje terena, a solarni paneli biće korišćeni za akumuliranje sunčeve energije. Biljni zidovi su kreirani tako da smanjuju potrošnju energije i kontrolišu temperaturu unutar stadiona.

Poznate ličnosti

Pored fudbala i odličnih fudbalera Manaus je poznat i po dugoj tradiciji borilačke veštine điu-đicu pa je tako dao mnoge majstore ove veštine. Najpoznatiji điu-đicu majstori svakako su braća Saulo i Aleksandre Ribeiro.

Manaus je pružio i trojicu odličnih profesionalnih MMA boraca. Bibijano Fernandes, Valid Ismail i Ronaldo Souza predstavljaju svoj grad u ovoj disciplini.

Kao svoju nežniju i lepšu stranu Manaus je otkrio dve svoje lepotice, pobednice takmičenja Mis sveta 2004. i 2009. godine Prisilu Meireleš i Larisu Ramos.

Manaus ne zaostaje ni u oblasti glume i filma pa tako među građanima ovog grada ima mnogo glumaca, producenata, režisera i dramaturga.

Slavni fudbaleri

Jedan od najpoznatijih fudbalera koji su rođeni u Manausu je Fransisko Lima. U dugogodišnjoj karijeri igrao je za više klubova u Brazilu kao i u Evropi. Najviše uspeha imao je sa Romom gde je 2001. osvojio Superkup Italije. Nastupao je na poziciji zadnjeg veznog igrača. U svojoj karijeri dve epizode je imao u Nacionalu iz Manausa 1996. i 2010. godine.

Drugi brazilski fudbaler iz Manausa je Kristijano Moraeš de Oliveira, koji je u klubu iz rodnog grada Nasionalu počeo karijeru 2001. godine, gde je odigrao četiri sezone. Posle toga nastupao je u nekoliko evropskih klubova, od kojih su najpoznatiji grčki PAOK i portugalski Sporting. Od 2013. godine ponovo igra u matičnom Nasionalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve