Nova vest
Borilački sportovi

Utorak, 20.02.2018.

20:45

Rvač Irana suspendovan jer nije hteo da se takmiči protiv Izraelca

Iranski rvač Alireza Karimi suspendovan je na šest meseci pošto je namerno izgubio meč kako bi izbegao duel s protivnikom iz Izraela.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Rvač Irana suspendovan jer nije hteo da se takmiči protiv Izraelca
Getty Images

Kako su preneli mediji, Karimi je prošlog novembra vodio protiv Rusa Alihana Žabrajlova sa 3:2, u četvrtfinalu Svetskog prvenstva za rvače do 23 godine, u kategoriji 86 kilograma slobodnim stilom.

Njemu je tada savetovano da izgubi, a 23-godišnji Karimi je namerno gubio poene i na kraju je izgubio sa 3:14. On je tako izbegao polufinalni duel sa Izraelcem Urijem Kalašnjikovim.

Karimijev trener Hamidreza Jamšidi suspendovan je iz sporta na dve godine.

Iran ne priznaje državu Izrael i zabranjuje svojim sportista da se takmiče protiv Izraelaca na medjunarodnim takmičenjima.

"Posle saveta trenera, Karimi je svojevoljno izgubio četvrtfinalni meč. Obojica su priznali kršenje pravila Međunarodne rvačke federacije", saopštila je ta organizacija.

Ruski rvač je na kraju osvojio titulu svetskog prvaka, a Karimi je rekao da je siguran da bi osvojio zlatnu medalju, ali da su vlasti "podrivale" njegov rad.

Rvanje je izuzetno popularno u Iranu, a kada se incident dogodio, vlada je pohvalila Karimija zbog "plemenitog i herojskog poteza" i nazvala ga "izvorom ponosa i pohvala".

Karimijeva međunarodna suspenzija ističe 23. maja, ali može da učestvuje u domaćim takmičenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve