"Poslednji ruski car" – legendarni MMA borac odlazi u penziju

Rus Fedor Jemeljanenko (46) jedan je od najboljih MMA boraca svih vremena, a ovog će se vikenda zvanično penzionisati.

Izvor: B92

Petak, 03.02.2023.

10:05

Foto: Profimedia/Bellator Press Office/TASS

Legendarni Jemeljanenko će se nakon 23 godine profesionalne karijere oprostiti od MMA borbi.

Ovo je definitivan kraj jedne ere borilačkog sporta jer jedna od najvećih zvezda nekadašnjeg "Prajda" odlazi u borilačku penziju.

Fedor će se oprostiti u svom stilu, borbom u Inglvudu, predgrađu Los Anđelesa, u kultnoj dvorani Forum.

Protivnik će mu biti aktuelni prvak teške kategorije Rajan Bader (39) koji je Fedora u januaru 2019. godine nokautirao za samo 35 sekundi borbe.

To mu je bio najteži poraz u karijeri.

Zato su mu čelnici Belatora, profesionalne borilačke organizacije za koju Fedor nastupa od 2017. godine, ispunili želju u vezi sa poslednjom borbom.

A "Posljednji ruski car" je poželeo da pokuša da se osveti za taj najteži poraz u karijeri. Jemeljanenko za mnoge je najveći MMA borac svih vremena ili barem najveći teškaš.

U "Prajdu" je dominirao između 2001. i 2009. godine, kad je imao 27 pobeda u nizu.

Pobeđivao je borce poput Minotaura Nogeire i Mirka "Cro Copa" Filipovića.

U borbi za teškašku titulu "Kro-kop" je te 2005. godine poprilično "preuredio" Rusa nakon što mu je već u prvoj rundi slomio nos.

Ali, na kraju je jednoglasnom sudijskom odlukom ipak slavio Fedor, a ta je borba proglašena za jednu od najboljih svih vremena, ujedno i borbom te decenije.

Fedor je nizao pobede protiv najvećih boraca tog vremena, pobeđivao je Marka Kolemana, Marka Hunta, Kevina Randlmena, Gerija Gudridža, Tima Silvije, Andreja Arlovskog... Ipak, od 2009. godine do danas nije se preterano proslavio. Kad je napokon dočekan njegov dolazak u SAD, započeo je s tri pobede u "Strajkforsu", a onda su usledila tri poraza u nizu, sva tri prekidom.

Bolji od njega bili su Fabricio Verdum, Bigfut Silva i Den Henderson.
Nakon toga je napustio "Strajkfors", odradio još tri borbe i penzionisao se 2012. godine.

Ipak, poslednjeg dana 2015. godine vratio se u ring pa je nakon tri samostalne borbe 2017. godine potpisao za "Belator" gde ga je u prvom nastupu porazio Met Mitrione.

Fedor je onda upisao dve turnirske pobede pre pomenutog poraza od Badera, a onda i pobede nad Kvintonom Džeksonom i Timom Džonsonom krajem 2021.

Jemeljanenko je u karijeri odradio 47 MMA mečeva, 40 puta je slavio, šest puta izgubio, a jedan je meč završio bez pobednika.
Foto: Profimedia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: