Nova vest
Borilački sportovi

Sreda, 09.05.2018.

12:41

Neočekivana rokada u karate timu Srbije tri dana pred EP

U senci problema zvanog "Kosovo" uoči Evropskog prvenstva u karateu u Novom Sadu, dogodila se neočekivana rokada u srpskom timu.

Izvor: B92

Autor:B92

Neočekivana rokada u karate timu Srbije tri dana pred EP
Foto: Thinkstock

Vicešampion Evrope u kategoriji mlađih seniora Jovan Simić neočekivano je izbačen iz nacionalnog tima samo tri dana pred početak takmičenja.

Katić ima najbolje rezultate u katama za ovu godinu, a od tri EP za mlađe seniore na kojima je nastupio osvojio je tri medalje.

Međutim, to nije bilo dovoljno da bude deo tima za EP uprkos podršci selektora Petra Kosanovića, a Simić veruje da je razlog slabija forma na Prvenstvu Srbije.

Upravo je zbog toga žalbu na njegovo mesto u reprezentaciji uložio beogradski Karate klub "Roda", čiji je član Stefan Suvajčević "upao" na Simićevo mesto.

"Svi znaju da svaki sportista ima uspone i padove. Drugim rečima, to se zove "tempiranje forme". Mislim da je naše tempiranje forme uspevalo, imajući u obzir rezultate sa Evropskih prvenstava. Ovoga puta je izostala vera u koncept – 'tempiranje forme'. U redu. Prihvatam odluku. Ko zna, možda su želeli da me poštede nastupa kako bi se spremio za takmičenja koja se boduju za Olimpijske igre. Jedino mi je krivo što moja publika neće imati priliku da me vidi na tatamiju", oglasio je Simić.

On je pre mesec dana bez objašnjenja isključen i sa liste stipendista, što će mu otežati pripreme za OI.

"Izvinjavam se svim sportistima, jer su stipendije stopirane zbog mog slučaja. Rezultatima sam obezbedio stipendiju i za ovu i narednu godinu. Ali kao što svi znate, moji ciljevi nisu materijalni, međutim biće malo teže sprovoditi i realizovati olimpijski plan bez te stipendije. Takođe, nalazim se i na razvojnom programu Olimpijskih nada, taj program je namenjen svim uspešnim sportistima koji su osvojili evropsku ili svetsku medalju do 20. godine. Do dana današnjeg nisam ni video ni dobio taj program, a kamoli finansijska sredstva koja su od strane Olimpijskog komiteta odobrena za moj razvoj ka Tokiju".

Oglasio se i selektor Kosanović koji je za novosadski portal 021.rs rekao da nije prisustvovao sednici Upravnog odbora na kojoj je odlučeno da Simić ne nastupi na šampionatu, dodajući da je dobio samo šturo obaveštenje o razlozima ovakve odluke. Ipak, kako navodi, imao je nagoveštaja da će biti izmena na njegovom spisku.

"Izuzetno sam razočaran, ne mogu da iskažem sva svoja osećanja u vezi sa ovom situaciju. Mislim da je UO pogrešio i, ako su se vodili bilo čim drugim, sem onoga što je navedeno, onda je tek to velika šteta koja je naneta mladom sportisti koji zaista daje sve od sebe i koji nije ni za šta kriv. Svaki vrhunski sportista mora da ima period kada diže i spušta formu. On je u relativno kratkom periodu imao nekoliko velikih takmičenja i u dogovoru sa mnom napravljen je sistem rada po kojem je bio potreban period spuštanja forme. U tom periodu je bilo državno i Balkansko prvenstvo, Jovan nije nastupio u punoj formi, ja to znam jer dugo radim sa njim, ali to nije bio razlog da ga ne stavim na spisak. Meni je žao zbog ove situacije, stavljen je mlađi takmičar koji je takođe talentovan i ima perspektivu, ali ja i dalje ostajem pri tome da je Jovan trebalo da učestvuje na ovom šampionatu. Donedavno su svi u njemu videli nekoga ko može da napravi rezultat, pogotovo ja, jer nijednog trenutka nisam posumnjao u njegov rad", rekao je Kosanović.

Simić i njegov otac Dobrivoje Simić, vlasnik Karate kluba "Winner", sumnjaju da je glavni razlog Jovanovog problema sukob oca sa članovima Karete federacije Srbije (KFS). Dobrivoje je javno iznosio stavove koji nisu išli na ruku karate sportu u Srbiji i Vojvodini. Za 021.rs kaže da je reč o osveti, jer je ukazivao na nepravilnosti u KFS, a u otvorenom pismu se pita da li je jedan sportista zaslužio da se njime poigravaju kao sa igračkom.

"Od tog momenta mene gledaju kroz njegovu prizmu, a ja želim da me gledaju samo kao sportistu, da mi daju mogućnost da se takmičim i da osvajam medalje za ovu zemlju. Sve se preokrenulo preko noći i meni je krivo što me od početka ne gledaju kao sportistu, nego se vode time da ja nužno delim mišljenje roditelja, a nijednog momenta se nisam mešao u taj sukob, niti sam davao bilo kakve izjave koje bi bile uperene protiv nekoga", rekao je Jovan za "021".

Iz KFS se nisu oglašavali u javnosti povodom ovog slučaja, dok predsednik Karate saveza Vojvodine Strahinja Tepavčević, na kojeg otac mladog karatiste prebacuje odgovornost za izbacivanje iz tima, poručuje da mu je žao što Simić neće nastupiti, ali da on nije mogao na to utiče, jer su o tome odlučivali članovi UO Federacije.

"To su pitanja za UO KFS, uložena je žalba KK "Roda", izneti su argumenti koji su prihvaćeni. Meni je žao zbog Jovana, ali ne mogu ja da budem žrtva i da budem prozivan zbog toga. Odluka je doneta jednoglasno i sada ispada da je trebalo da se suprotstavljam odlukama čitave Federacije. Očekivalo se da ja ulazim u sukob sa svima, a prethodno sam pomogao Jovanu, ne mogu da podmećem leđa, a da se neko konstantno raspravlja sa svima. To jednostavno nije u mojoj nadležnosti. Žao mi je zbog svega, u pitanju je talentovano i dobro dete, ali to nije na meni", kaže Tepvačević za novosadski portal.

Uprkos svim preprekama, Simić nema nameru da odustane od bavljenja karateom.

"Mnogo ljudi me je posle ovih udaraca pitalo, da li ću prestati sa karateom? I sada ću Vam odgovoriti. Svi moramo prestati sa sportom u jednom momentu života, a ja ću prestati onda kada se olimpijsko zlato bude viorilo oko mog vrata. Do tada ovo pitanje nije relevatno u mom slučaju. Svestan sam da vam ovaj status zvuči egocentrično, mada moja jedina namera je bila da vam jednim statusom odgovorim na sve poruke i mejlove koje sam primio. Hvala svima koji verujete u mene, mada veću zahvalnost dugujem ljudima koji nemaju vere u moje sposobnosti. To me motivište. Hteo sam da evropsko zlato osvojim za moju državu u mom gradu, ali moraću promeniti lokaciju prvenstva. Svakako dugujem vam to dugo očekivano zlato! Mojoj reprezentaciji želim da osvoje što je moguće više medalja i prezentuju karate u najboljem mogućem svetlu široj javnosti. Naravno, dolazim na Spens kako bi podržao moje kolege", dodao je Simić.

Evropsko prvenstvo održaće se u Novom Sadu na Spensu od 9. do 13. maja. Reprezentaciju Srbije u podmlađenom sastavu predvodi bivši svetski i evropski šampion Slobodan Bitević.

Srbija je među pet zemalja u Evropi po kvalitetu, pa je realno očekivati da se naši karatisti popnu na pobedničko postolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve