Nova vest
Borilački sportovi

Utorak, 14.09.2021.

12:45

Odbio da se bori sa Izraelcem – suspendovan na 10 godina

Alžirski džudista Feti Nurin i njegov trener Amar Benihlef suspendovani su na po 10 godina, pošto su se povukli sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Odbio da se bori sa Izraelcem – suspendovan na 10 godina
Foto: Profimedia

Oni su to učinili jer nisu želeli borbu protiv izraelskog protivnika.

Nurin je tada je rekao da je zbog političke podrške Palestini odbio da se takmiči protiv Izraelca.

Međunarodna džudo federacija saopštila je da su Nurin i Benihlef "zlonamerno" iskoristili Olimpijske igre "kao platformu za protest i promociju političke i religijske propagande", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

U saopštenju se navodi da je to "jasno i ozbiljno" kršenje statuta Međunarodne rvačke federacije, etičkog koda i olimpijske povelje.

Na olimpijskom turniru u Tokiju, Nurin je trebalo u prvom kolu da se bori protiv Mohameda Abdalrasula iz Sudana, a u slučaju pobede, protivnik bi mu bio Izraelac Tohar Butbul.

On je tada privremeno suspendovan, a Olimpijski komitet Alžira mu je oduzeo akreditaciju i poslao ga kući iz Tokija.

Suspenzija će trajati do 23. jula 2031. godine, a džudista i trener imaju pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

To nije prvi put da je Nurin odustao od takmičenja zbog protivnika iz Izraela, pošto se iz istog razloga povukao sa Svetskog prvenstva 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve