Vuk Rašović ne stiže da ostari

Vuka Rašović, proslavljeni srpski džudista, predstavio je svoju knjigu “Nisam stigao ni da ostarim”.

PTIzvor: B92
Podeli
Foto: Fakultet za sport
Foto: Fakultet za sport

Autor knjige zahvalio se svima koji su došli da ga podrže na promociji knjige.

U jednoj zemlji, postoji praznik koji se zove Dan zahvalnosti. Posle ovakvih događaja kažu da nije ljudima žao da umru, a ja vam kažem da je meni baš sada žao da umrem. Hvala vam što ste došli da uveličate ovu promociju! Kažu da knjiga traži pisca, a moja je čekala izdavača i zahvaljujući Fakultetu za sport, dekanki Ivanki Gajić i osnivaču ove obrazovne institucije Bojanu Sekuliću ova knjiga je ugledala svetlost dana. Moja želja je bila da u knjizi nabrojim samo prijatelje, ali to sada nije bilo moguće, tako da znate da ukoliko budem pisao sledeću knjigu, ona će biti o vama”, rekao je Rašović u amfiteatru Fakulteta za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla" gde je održana promocija.

Na konstataciju da je na promociji otkriveno ono što je želeo da sačuva, a to je broj njegovih godina – 80 – dodao je:

Dugo je to bilo putovanje. Prošlo je 80 godina kao tren. Životni vek je bio ispunjen uzbuđenjem, događajima i prijateljstvima. Znaju profesionalni sportisti da je profesija takva da si svakog vikenda u nekom drugom gradu, a da pet dana u nedelji koristiš da se dobro oznojiš i treniraš, kako na tim takmičenjima ne biste bili neuspešni. Ali ono što ostaje i posle bavljenja sportom su prijateljstva”.

Rekao je Rašović i da mu je omiljeni deo karijere trenerski posao:

Kao što je Mikelanđelo klesao svog Davida, tako sam ja svojim rukama vodio decu na putu znanja o džudou. Vrhunski sportisti su monasi, prevazilaze iskušenja, uzrastaju i napreduju. Sportisti padaju, dižu se, čuvaju se od euforije. Trenerski posao ostaje kao najlepše iskustvo u mom životu”, zaključio je Rašović.

Foto: Fakultet za sport
Foto: Fakultet za sport

Svim okupljenim obratili su se i prof. dr Srećko Jovanović, izdavač ove knjige i profesor Fakulteta za sport, Ivan Ćurković, čuveni fudbalski golman i dugogodišnji sportski funkcioner, Bratislav Đorđević, legenda jugoslovenske košarke, kao i Milun Delić, u ime džudista Srbije dok mu je Božidar Markuš, predsednik udruženja džudo veterana Crne Gore koji je uručio plaketu za doprinos razvoja džudoa u svetu.

Vuk Rašović je izuzetna sportska ličnost koja zaslužuje poštovanje i divljenje zbog ulaganja u razvoj kako svog tako i sporta uopšte. On je posvećen džudou od prvog susreta sa njim, i sa nimalo smanjenom snagom i intenzitetom i sada radi u njegovim okvirima. On džudo studira, a posebno fascinira činjenica da stalno trenira i ne gasi se. Vuk ruši sve teorije o tome da posle određenog broja godina, čovek počinje da trenira rekreativno. Ne poznaje godine, on je i kao veteran sjajan”, rekao je Jovanović.

Promociji knjige prisustvali su mnogi istaknuti džudisti: Dragomir Bečanović, nekadašnji svetski prvak, Slavko Obadov, osvajač prve olimpijske medalje za naš džudo, Borivoje Cvejić, Aleksandar Kukolj, nekadašnji evropski prvak, Mara Kovačević, osvajačica bronze na evrospkom i svetskom prvenstvu, kao i Tanja Petrović, višestruka svetska prvakinja u karatue, bivši predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.