Skandal u UAE – Izraelcima zabranjena obeležja

Svetska džudo federacija (IJF) zatražila je da se Ujedinjeni Arapski Emirati odnose prema izraelskim sportistima jednako kao prema svim ostalim.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Ovakva reakcija stigla je posle izveštaja da tamošnji organizatori zabranjuju zastavu Izraela na predstojećem nadmetanju.

Abu Dabi Grend slem navodno zabranjuje izraelskim sportistima da nose simbole svoje zemlje na uniformama i izdvaja Izrael zabranom isticanja zastave i izvođenja izraelske himne.

U pismu predsednika federacije predsedniku Džudo federacija UAE do koga je došla agencija Asošiejted pres, navodi se da "sve delegacije, uključujući izraelsku, moraju biti tretirane apsulutno isto u svim aspektima, bez ikakvog izuzetka".

Ona je istakla ključne ideale te federacije da "svaki pojedinac mora imati mogućnost da se bavi sportom bez diskriminacije bilo koje vrste".

Pismo je poslato Svetskom jevrejskom kongresu koji predstavlja više od 100 jevrejskh zajednica i koji je zatražio da IJF interveniše da zaštiti prava izraelskog nacionalnog džudo tima i očuva duh sporta slobodnim od političke diskriminacije.

Za sada nije bilo kometara od EUA na ovu vest.

Ta zemlja nema diplomatske odnose s Izraelom. Muslimanske i arapske zemlje, pa i sportisti iz tih zemalja često bojkotuju izraelske takmičare.

Egipatski džudista odbio je da se rukuje sa svojim izraelskim protivnikom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prošle godine, a teniska federacija Tunisa naredila je najboljem igraču zemlje da se povuče sa meča protiv Izraelaca na turniru 2013. godine.

Izraelska ministarka kulture i sporta Miri Regev izjavila je da je od najveće važnosti da sportisti njene zemlje istaknu zastavu i pevaju nacionalnu himnu na međunarodnim takmičenjima.

Ona je rekla da bi bojktovanje nadmetanja samo "išlo na ruke onih koji odbijaju da priznaju postojanje Izraela" i naruše buduća izraelska sportska dostignuća.

Dvodnevni džudo turnir u Abu Dabiju počinje ove nedelje.