"Otvoreni Balkan" zaživeo i u sportu

Novoformirano boksersko takmičenje "Open Balkan kup", nakon premijernog takmičenja u Smederevu, nastavlja se mečevima drugog kola u Kumanovu 7. oktobra.

Izvor: B92, BSS
Podeli

Kako se navodi u saopštenju, na turniru će se okupiti veliki broj klubova sa jednim zajedničkim ciljem, a to je saradnja, razvoj i usavršavanje boksa na Balkanu.

Konkurentnost svetu, širenje prijateljstva, jačanje regiona i prosperitet su primarni cilj koji je postavljen u okviru ovog boks takmičenja koji je ujedno prvi sportski projekat u regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan.

Boks je sport koji ujedinjuje, osnažava, hrabri i vodi ka izgradnji jakih veza i kompaktnosti.

Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin bio je gost gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrijevskog gde su u zajedničkom razgovoru istakli značaj "Open Balkan kupa".

Sastanku su prisustvovali i predsednik makedonske Nacionalne bokserske federacije Primislav Dimovski i funkcioner BK Kumanovo Samet Salijevski.

"Programi prekogranične saradnje ključni su element našeg razvoja, opstanka i budućnosti. Sport, konkretno boks je jedna od retkih oblasti saradnje sa susednim zemljama koja nikada nije ni prestajala. Utvrdili smo program koji za cilj ima relevantne potrebe za afirmaciju i novu budućnost ovog sporta koji i na svetskoj sceni vodi jedan novi nivo progresije i osnaživanja, vraćanja sjaja koji je pre nekoliko decenija uživao širom planete", istakao je Borovčanin.

Implementacija programa je krenula kroz "Open Balkan kup", a sportski odnosi, dijalog i saradnja u doba konkurencije baca svetlo na to kako je jedna oblast meke moći sportski odnosi na jedinstvenoj poziciji da pomogne zemljama da zadrže otvorene kanale dijaloga i saradnje sa svakom od njih u ovim teškim i izazovnim vremenima, dodao je prvi čovek BSS.

"Sportski odnosi, konkretno ovde mislim na boks koji je plemenita veština jer je sport viteštva, jer rival rivala poštuje pre svega testirajući sebe i sopstvene mogućnosti, granice i ponašanje, gradi poverenje, razumevanje i uzajamno korisne odnose izmedju različitih nacija. U današnjem promenljivom medjunarodnom pejzažu kada su tenzije i netrpeljivost neprestano na snazi sportski odnosi su još vredniji, kao kanal dijaloga koji često ostaje otvoren čak i kada su one u drugim oblastima otežane ili zatvorene", naveo je Borovčanin.

Ponosni smo na "Open Balkan kup", punim plućima ušli smo u ovaj projekat i verujemo da će on svima nama doneti dobro i nove boks šampione, ali i prijateljstva i jednu kompaktnost koja će u svetu biti prepoznatljiva i respektovana, naglasio je on.

"Inicijativa Otvoreni Balkan u svim oblastima koje je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić naišla je na veliku podršku i oduševljenje u celom regionu, evo i u Kumanovu. Sigurno je da će bokseri iz regiona dati svoj doprinos da Otvoreni Balkan bude dobar primer i za ostale oblasti života i koliko je važna medjusobna saradnja za budućnost regiona", poručio je Borovčanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.