Da li će Nina ponovo boksovati za Srbiju?; "To je ponižavajuće"

Srpska bokserka Nina Radovanović uskoro će odabrati novu reprezentaciju za koju će nastupati.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tridesetogodišnja Beograđanka Nina Radovanović više neće nastupati za Srbiju na velikim takmičenjima.

Ona je dobila informaciju da neće biti u sastavu reprezentacije za Evropsko prvenstvo, pa je stoga odlučila da više ne bude u sistemu Bokserskog saveza Srbije.

"Mnogi su mi iz bokserskog sveta zvali i rekli da oni znaju ženski boks u Srbiji po meni i pitali su se kako je moguće da Srbija nije uvrstila olimpijku u svoj tim, a da niko drugi nije u kategoriji. Mislili su da postoji neka druga takmičarka koja je bolja, ili da je možda došlo do bolesti, povrede…", izjavila je Nina Radovanović u emisiji „Da sam ja neko“ na televiziji N1.

Međutim, najneprijatnije iznenađenje bila je činjenica da se u kategorijama do 50 i do 52 kilograma, u kojima se Nina takmiči, na EP nije našla nijedna takmičarka, što joj je poslalo poruku „da je bolje da se niko ne takmiči od toga da ona ode na šampionat“.

"Ja sam dala sve od sebe da odem na to EP, pripremala sam se i dobila sm informaciju da sam prijavljena sedam dana pred šampionat. Posle toga sam saznala da nisam na spisku, i to na društvenim mrežama. Kada sam dobila zvaničnu potvrdu, pisala sam organizacijama kako bih mogla da se borim u ‘IBA Fair Chance’ timu, ekipi koja postoji kako bi pod tom zastavom mogle da nastupaju takmičarke koje se bore sa diskriminacijom. To je ponižavajuće", kazala je bokserka koja je na OI u Tokiju bila na pobedu od toga da Srbiji obezbedi medalju.

Da li će Nina ikada više nastupati za Srbiju?

"Previše je tu problema koje ne mogu da prevaziđem i kratak je moj život da bih rešila sve probleme u institucijama i odnosima ljudi. Ne želim da menjam sve, ali kao čovek moram da kažem da stvari nisu onakve kakvima se prikazuju. U medijima prezentujemo uspehe i pričamo kako je sve savršeno u sportu, a u pozadini se dešavaju ružne stvari. Ako dobijem instrukciju da treba nekome da se javim, nekome ko je u prošlosti ignorisao moje pozice, onda mi to šalje čudnu poruku. Shvatam da nije samo sport način da se izborim za svoju poziciju, već postoje i neki drugi preduslovi"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.