Nova vest
Borilački sportovi

Ponedeljak, 25.07.2022.

09:50

Šampionski pojas Muhameda Alija prodat za više od 6 miliona dolara

Američki preduzetnik Džim Irsej kupio je za 6,18 miliona dolara šampionski pojas bokserske legende Muhameda Alija.

Izvor: B92

Autor:B92

Šampionski pojas Muhameda Alija prodat za više od 6 miliona dolara
Foto: Profimedia

U pitanju je pojas koji je Ali osvojio 1974. u čuvenoj borbi sa Džordžom Formanom u Zairu, poznatom kao "Grmljavina u džungli" ("Rumble in the Jungle").

Vlasnik NFL tima Indijanapoli Kolts objavio je informaciju o kupovini u poruci na Tviteru u nedelju, istakavši da je "ponosan što je postao čuvar" tog istorijskog pojasa Svetskog bokserskog saveta (WBC).

Irsej je dao do znanja da će pojas možda pokazati na izložbi svoje kolekcije u avgustu u Čikagu i u Indijanapolisu u septembru.

Preduzetnik ima bogatu kolekciju kultnih predmeta iz sveta rok muzike, američke istorije i popularne kulture.

Poseduje gitare koje su pripadale Elvisu Prisliju, Džonu Lenonu i Prinsu te izvorni rukopis "Vodiča za anonimne alkoholičare" koji je napisao Bil Vilson 1939.

Prodajna cena pojasa koju je u nedelju odredio "Heritage Auctions" i o kojoj je izvestio "Sports Collectors Daily", među najvišima je plaćenim za neki kolekcionarski predmet povezan sa sportom.

Ali je pobedio Formana, dotad neporaženog, u Kinšasi, u Zairu (danas Demokratska Republika Kongo) nokautom u osmoj rundi i osvojio svetsku titulu u teškoj kategoriji.

Ali, koji je umro 2016. u 74. godini, nosio je titulu prvaka po WBC-u sve dok ga 1978. nije porazio Leon Spinks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve