Nova vest
Borilački sportovi

Petak, 29.04.2022.

11:03

Ko je bolji – Fjuri ili Lenoks? ANKETA

Nakon što je Tajson Fjuri odbranio titulu prvaka sveta u teškoj kategoriji i otišao u penziju, krenula je rasprava ko je najbolji britanski bokser svih vremena.

Izvor: B92

Autor:B92

Ko je bolji – Fjuri ili Lenoks? ANKETA
Foto: Profimedia

Fjuri je pred skoro 100.000 gledalaca na Vembliju nokautirao Dilijana Vajta i ostao neporažen u 33 meča u profesionalnom rungu (32 pobede – 23 nokautom).

"Kralj cigana" je zadržao svetski WBC pojas, a svojevremeno je ujedinio sve WBA (super), IBF, WBO, IBO i Ring, nakon pobede nad Vladimirom Kličkom 2015. godine.

Nakon pobede nad Diontejem Vajlderom u februaru 2020, postao je tek treći teškaš u istoriji, posle Flojda Patersona i Muhameda Alija, koji je dva puta držao Ringov pojas i linearni šampion teške kategorije.

Posle nedavne pobede nad Vajtom, Fjuri je rangiran kao najbolji aktivni teškaš sveta, te četvrti najbolji aktivni bokser na planeti.

Teška kategorija nema nepirkosnovenog svetskog prvaka u 21. veku, a poslednji kojem je to pošlo za rukom bio je još Lenoks Luis, glavni Fjurijev konkurent za zvanje "najboljeg britanskog boksera svih vremena".

"Tajson je u stanju da uradi bilo šta, ali iskreno ne verujem da se povlači. Ako želi da se oprosti, neka ga, boks je težak sport. Zaradio je mnogo novca, osvojio je velike titule… Ako je zadovoljan postignutim, želim mu sreću. Ipak, imam osećaj da su najveće borbe tek pred njim, one koje će definisati njegovo nasleđe. Mnogo se govori o tome da je on najveći teškaš svoje generacije, ljudi ga porede sa Lenoksom Luisom, ali Fjuri ipak nema biografiju koja bi ga stavila u taj rang. Voleo bih da vidim Fjurija kako se na svom vrhuncu bori sa Džošuom ili Usikom", rekao je jedan od najmoćnijih svetskih promotera Edi Hern.

Luis je svojevremeno vladao svetskim boksom, a tokom svoje karijere je zabeležio 41 pobedu (32 nokautom) uz dva poraza i jedan remi.

Između ostalih, pobedio je Rejzora Radoka, Endrua Golotu, Dejvida Tua, Vitalija Klička, Ivandera Hilifilda i Majka Tajsona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve