Nova vest
Borilački sportovi

Nedelja, 26.09.2021.

00:30

Boks ima novog "kralja" VIDEO

Ukrajinac Aleksandar Usik novi je šampion sveta u teškoj kategoriji.

Izvor: B92

Autor:B92

Boks ima novog
Foto: Profimedia

Usik je na stadionu Totenhema iznenadio Entonija Džošuu jednoglasnom odlukom sudija (117:112, 116:112, 115:113)

Ukrajinac je sada vlasnik četiri pojasa - WBA, WBO, IBF i IBO.

On je postao tek treći bokser u istoriji koji je došao iz kruzer kategorije i postao šampion sveta u teškoj. Posle Ivandera Holifilda i Dejvida Heja.

Usik je popravio svoj savršen profesionalni učinak na 19 pobeda u isto toliko mečeva.

A ovo mu je bila tek treća borba u teškoj kategoriji. Džošua, koji je doživeo drugi poraz u karijeri (24 pobede), ima pravo na revanš.

Usik se rasplakao kada je saopštena odluka sudija kojom je on vratio Ukrajinu na bokserski tron kojim su dugo vladala braća Kličko, a sa kog su skinuti pre šest godina.

Usik je od starta nametnuo svoj ritam koji Džošua nije uspevao da poremeti svojim karakterističnim snažnim udarcima.

Ukrajinac je u potpunosti kontrolisao meč, ne podlegavši pritisku da pokuša da nokautira višeg rivala što bi ga ugrozilo.

Finiš meča je doneo žestoku borbu, ali je Usik zadržao komtrolu i zasluženo slavio na Džošuinom terenu pred 62.000 gledalaca u Londonu.

"Ovo mi mnogo znači. Borba je išla tokom koji sam očekivao. Bilo je trenutaka kada me Entoni snažno protiskao, ali nije to bilo ništa posebno. Nisam imao cilj da ga nokautiram jer me moj ugao (tim, prim. aut) forsirao da to ne radim. Na početku sam pokušavao da ga udarim snažno, ali sam se posle držao plana", rekao je Usik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve