Nova vest
Borilački sportovi

Ponedeljak, 16.12.2013.

20:27

Vitalij Kličko završio karijeru

Šampion sveta u teškoj kategoriji u verziji Svetskog bokserskog saveta (WBC) Vitalij Kličko povukao se iz sporta da bi se posvetio politici.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Upravni odbor WBC proglasio je Klička za počašnog šampiona i pružio je bokseru punu podršku u njegovim političkim aktivnostima u Ukrajini.

"Hvala WBC i predsednik Don Hose Sulejmanu na podršci u našoj borbi za slobodu i demokratiju u Ukrajini. Bila mi je čast da budem WBC šampion i uvek sam bio ponosan na nju", rekao je Kličko.

Titula počasnog šampiona (Champion emeritus) dodeljuje se bokserima koji su završili karijeru dok su bili prvaci, i ostavlja im mogućnost da se odmah bore za titulu ako odluče da se vrate sportu. Kličko je u septembru napunio 42 godine.

"Ova situacija ostavlja teorijsku mogućnost da se vratim u ring, ali ne mogu to da zamislim u ovakvoj situaciji. Sada sam potpuno posvećen politici u Ukrajini i osećam da sam potreban ljudima ovde. Moj brat Vladimir će donositi nove sportske uspehe, a ja ću ga, kao i uvek, podržavati, kao što on podržava mene u političkoj borbi", rekao je Kličko.

Stariji od braće Kličko ima 42 godine i nosi nadimak "Gvozdena pesnica" (Ironfist). U karijeri je zabeležio 45 pobeda i dva poraza, uz 41 nokaut.

Oba poraza u karijeri doživeo je zbog povreda u ringu, protiv Lenoksa Luisa i Krisa Berda. U trenutku prekida oba meča, vodio je na bodove kod sudija.

Vitalij važi za agresivnijeg i atraktivnijeg od braće Kličko. "Veliki Vit", kako su ga zvali u SAD i Britaniji nikada nije bio u nokdaunu i ni u jednom trenutku svoje bokserske karijere nije zaostajao u bodovima tokom meča.

"Gvozdena pesnica" bi imao još bogatiju karijeru, ali je zbog teške povrede ramena morao da se povuče 2004. kao šampion, samo da bi se 2008, u svojoj 37. godini, vratio u ring, povratio titulu i nastavio da dominira.

Osim sporta, bavio se i politikom, a najavio je i kandidaturu za predsednika Ukrajine 2015. godine.

Njegova stranka je parlamentarna i trenutno učestvuje u demonstracijama protiv predsednika Viktora Janukoviča zbog toga što nije potpisao sporazum o saradnji i priključivanju sa EU, pod uticajem Rusije.

Među četiri najveće bokserske federacije, verzija WBC je najprestižnija u teškoj kategoriji. Slavni "zeleni pojas" nosili su skoro svi sveliki teškaši od sredine prošlog veka do danas: Soni Liston, Muhamed Ali, Džo Frejzer, Džordž Forman, Ken Norton, Leri Holms, Majk Tajson, Ivander Holifild, Lenoks Luis i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve