Borovčanin van ringa zbog politike

Najbolji srpski bokser Nenad Borovčanin odlučio je da okači rukavice o klin kao aktuelni šampion Evrope u kruzer kategoriji u verziji WBO.

JTIzvor: B92 Srbija
Podeli

Borovčanin je takvu odluku doneo posle nekoliko meseci razmišljanja i uspešne odbrane titule evropskog šampiona početkom maja u Loznici, protiv Nemca Varola Vekiloglua.

Pred povlačenje, Borovčanin je bio na dobrom putu da stigne do mesta prvog izazivača svetskom šampionu u WBO verziji, pa će mnoge sigurno začuditi njegova odluka.

Zadovoljstvo je bilo boksovati svih ovih godina za Srbiju koju volim. Boks se ne igra, boks se boksuje i zato sam ponosan što je ovaj sport probudio i izgradio u meni viteške osobine. Biti bokser ne znači samo takmičenje i bavljenje sportom. To je stil života, stalno nadmetanje sa samim sobom, pomeranje sopstvenih granica, borba sa svojim strahovima hrabrostima, gledanje protivnika direktno u zenicu oka na sredini ringa. Upravo to je način života i van ringa. Nisam voleo da boksujem po ‘ćoškovima’" već na sredini ringa, tako i živim. Gledam ljudima u oči, gledam problemima u oči, gledam životu u oči, ne bežim već ga živim”.

Od svih mojih medalja i šampionskih pojaseva, sada shvatam da je daleko važnija bila ljubav prema ovom sportu, ljubav prema treninzima i radu i to je u stvari suština i ključ uspeha. Nisam sačuvao ni jedan novinski članak o sebi, ni jedan video zapis. Jednostvano, boksovao sam iz ljubavi, a ljubav je najlepša dok traje i nije stvar uspomena. Nastaviću da se borim za svoju zemlju i van ringa. Ivica Dačić me pozvao da se borim za svoju zemlju i van ringa, da se uključim u stvaranje boljeg života omladini Srbije i ja sam to prihvatio. Sa pozicije državnog sekretara za omladinu, u Ministarstvu omladine i sporta, potrudiću se da omladina ponovo bude u prvom planu i povede ovu zemlju u svetliju budućnost. Smatraću da sam uspeo na novom zadatku ako interesovanja naše omladine postanu; porodica, obrazovanje, sport i kultura. To bi onda bio karakter buduće Srbije”, kaže Borovčanin u svom saopštenju.

Boks

I Sanel Papić prvak Evrope

Petak uveče bio je rezervisan za srpske boksere i njihove titule. Sanel Papić iz Sjenice osvojio je titulu evropskog šampiona u teškoj kategoriji verzije EBA.

Boks subota 29.09. 22:40 Komentara: 1