Nova vest
Borilački sportovi

Ponedeljak, 18.11.2013.

12:14

Preminuo Ljubomir Vračarević

Tvorac realnog aikidoa Ljubomir Vračarević preminuo je u 67. godini posle duge i teške bolesti.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vračarević je bio vlasnik crnog pojasa deseti dan, a na osnovama tradicionalnog aikidoa osmislio je realni aikido i osnovao je Svetski centar realnog aikidoa na Zvezdari.

Postao je majstor aikidoa 1971. godine. Tokom svog prvog boravka u Japanu vežbao u Hombo dođou kod Kišomaru Uješibe, sina osnivača aikidoa Morihejija Uješibe.

Vračarević je održao više od 250 seminara širom sveta i autor je 12 knjiga o realnom aikidou i samoodbrani, a kroz oblast realnog aikidoa prošlo je više od 130 hiljada učenika.

Vračarević je u poslednjih 20 godina obučavao službe ozbezbedjenja i telohranitelja predsednika Libije, Zimbabvea, Makedonije, Republike
Srpske, a držao je kurseve i ruskim "alfama".

Bio je redovan član Ruske akademije nauka o Zemlji i Medjunarodne akademija za nacionalnu bezbednost.

Realni aikido je uvršten u internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao autentična srpska veština. Majstor Vračarević je 2007. godine u Beogradu osnovao Evropsku kuću slavnih za borilačke veštine i sportove.

U Sjedinjenim Američkim Državama 2002. godine izabran je za člana američke Kuće slavnih u borilačkim sportovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Podeli:

Borilački sportovi

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve