Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 30.11.2014.

23:14

Pobeda Kubice, Rosi drugi u Monci

Bivši vozač Formule 1 Robert Kubica trijumfovao je na Monca reliju, ispred devetostrukog Moto GP šampiona Valentina Rosija.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kubica, koji je karijeru u Formuli 1 morao da završi posle teškog udesa pre tri i po godine, do trijumfa na svom debiju u Monci je došao u Fordu Fijesti RS WRC.

Od prvog specijala do poslednjeg bilo je jasno da će se Poljak i ’Doktor’ nadmetati za pobedu, pošto su bili ubedljivo ispred svojih rivala, a na kraju su nijanse u promenljivim uslovima odlučile pobednika.

Kubica je uspeo da izbori malu prednost posle prva dva brzinca tokom prvog dana, ali je Rosi uzvratio udarac u subotu i dan završio sa sedam sekundi prednosti. Međutim, Poljak je trijumfovao na oba nedeljna specijala i na kraju je imao 17 sekundi bolje vreme od motocikliste Jamahe.

Najveći izazov je bio izabrati prave gume jer su se uslovi sve vreme menjali, nikada nisu bili isti na različitim delovima staze i bilo je teško proceniti. Tokom poslednjeg specijala, Valentino je imao iste gume kao mi i na prvom prolaznom vremenu sam video da smo brži, a on je iz nekog razloga imao lošije vreme nego ranije. Zbog toga sam znao da ako nastavimo u istom ritmu, možemo do pobede”, rekao je Kubica.

Pored Rosija i Kubice, bez sumnje najveća zvezda koja je učestvovala na Monca reliju bio je Ken Blok, koji je zauzeo 29. mesto, pošto je izgubio dosta vremena zbog greške oko navigacije. Blok je bio četiri pozicije ispred šampiona Naskara iz 2004. godine Kurta Buša, koji je u Monci vozio svoj debitantski reli.

Monca reliju je prisustvovao i novi šampion Formule 1 Luis Hamilton, koji je uprkos lošem vremenu provozao nekoliko krugova legendarnom stazom i pozdravio publiku.

Kubica je pored trijumfa na samom reliju, bio i najbolji u nezvaničnom delu takmičenja koje nosi naziv Masters šou. Kao i tokom tri dana relija, najveći rival Poljaku bio je Rosi, koji je i tu zauzeo drugo mesto.

Na sajtu B92 narednih dana ćete moći da pročitate mini intervju sa Valentinom Rosijem, kao i zanimljiv razgovor sa Kenom Blokom.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve