Sagmajster: „Dobro sam išao“

Jedini takmičar iz Srbije na 31. Dakar reliju Gabor Sagamajster je 12. etapu, od San Huana do San Rafaela, završio 62. mestu.

Izvor: B92 Argentina, Čile
Podeli

Tri dana uoči kraja najveće planetarne avanture, organizator je predvideo za sve učesnike skoro 800 kilometara aktivnosti. Prva etapa gotovo simbolična od 23 kilometra do brzinca i onda 476 potpune akcije, a potom još 297 kilometara do kampa na neverovatnih 47 stepeni.

Od specijalnog izveštača B92 sa Dakara Vladice Šljivića

Na deset metara od cilja brzinskog ispita, prateća ekipa iz Srbije postavila je mali kamp, kako bi sa lokalnim stanovništvom sačekala Sagmajstera.

Dobro sam išao i potpuno sam zadovoljan danom. Stavio sam na desnu nogu izolir traku i stisnuo zube, dok se nisam zagrejao. Jedino sam na početku brzinca, negde oko 13 kilometra spustio desnu nogu i odmah sam shvatio da to više ne treba da radim. Rešio sam da više ne pokušavam ništa slično makar i pao“, bio je prvi komentar Sagmajstera.

Vrućina tokom 12. etape nije prijala nijednom takmičaru, pa ni Sagmajsteru, koji je već posle 140 kilometara ostao bez vode koju je poneo iz kampa.

Za 140 kilometra potrošio sa tri litra vode i posle toga ostao bez iste. Vrućina je velika, ali na motoru pri velikim brzinama, a ja sam danas išao skroz dobro, prosto ne stignem da razmišljam o tome. Bio sam maksimalno koncentrisan na prepreke, da mi se ne bi ponovila neprijatnost od prethodnog dana“, jasan je bio Sagmajster.

Nekoliko zalogaja belog pilećeg mesa i isto toliko čaša okrepljujuće tečnosti bilo je dovoljni da višestruki šampion Srbije u moto krosu prikupi snagu i nastavi dalje put San Rafaela u kamp, na zasluženi odmor. Radost lokalnog stanovništva, kada su shvatili da članovi srpske ekipe nisu samo obični posmatrači i kada se Gabor parkirao kod njih, prosto se ne može opisati. I stari i mladi želeli su da ga dotaknu, fotografišu se i, naravno, dobiju autogram.

Do kraja ovogodišnjeg izdanja Dakara ostala su još dva dana, od toga je naredni takođe vrlo težak i zahtevaće od svih učesnika punu koncentraciju. Finalni dan od Santa Roze do Buenos Airesa, iako ima brzinac, praktično predstavlja dan za hlađenje motora i glava, kako bi svi veseli i srećni stigli do ciljne rampe u glavnom gradu Argentine.

Reli

Dakar: Najbrži Lopez i Sainc

Čileanski motociklista Francisko Lopez i Španac Karlos Sainc kod automobilista pobednici su 12. etape 31. izdanja Dakara, vožene od San Huana do San Rafaela.

Reli četvrtak 14.01. 20:49 Komentara: 1