Nova vest
Auto-moto

Utorak, 06.06.2023.

09:30

Markes: Nisam ovo naučio, rođen sam sa tim VIDEO

Španski motociklista Mark Markes pričao je o dokumentarom filmu o njemu koji izlazi u junu ove godine.

Izvor: B92

Autor:B92

Markes: Nisam ovo naučio, rođen sam sa tim VIDEO
Foto: Profimedia/Dean Treml/Red Bull Content Pool

Film govori o klincu koji je uživao u uspehu bez premca, pobedio svoje heroje i morao da prebrodi operaciju u nadi da će osvojiti svoj 60. Gran pri.

"Od dokumentarca možete očekivati pravu dramu", kaže Markes, "Jedna osoba donosi velike odluke za svoju karijeru i lični život. Tu su usponi i padovi. 'Žrtva', ovo je dobra reč za opis situacije".

Markes je sa 20 godina postao najmlađi svetski šampion ikada u Moto GP-u u svojoj debitantskoj sezoni.

"Ja sam takmičar jer sam ambiciozan. Ambicija je uvek tu, još od detinjstva. Mislim da nikad nije dovoljno. Ako imam nešto, želim još više. Brz sam, želim da budem brži. A ja sam prirodni takmičar. Mislim da je to nešto sa čime se rodite, jer kada sam imao četiri, pet godina, ako sam izgubio od oca ili dede u nekoj igri, plakao sam. Mislim, kako se uči? Nisam ovo naučio, rođen sam sa takvim mentalitetom", kaže Markes.

Trkao se i pobedio neke od svojih idola, uključujući Valentina Rosija, Danija Pedrosu i Horhea Lorenca.

"Osam puta sam bio svetski šampion, šest puta u Moto GP. To je najviša kategorija. Ne mogu da opišem svoju ličnost jer ovde izgleda kao da sam tih, a onda je na stazi potpuno suprotno. Kao dan i noć. Kada sam stigao u Moto GP, to je kraljevska kategorija, bilo je veliko iznenađenje za sve jer sam pobedio odmah prve godine protiv mojih idola: Valentina Rossija, Dani Pedrosa, Horhea Lorenca. Kad sam bio klinac imao sam postere i na video igrici koju sam igrao sa Rosijem, a onda sam se odmah pridružio Moto GP-u 2013. i pobedio sam, tako da mislim da je to najveća stvar koju sam uradio u karijeri".

Potom je počeo domino efekat neuspeha zbog povrede nakon nesreće na Velikoj nagradi Španije.

"Žrtva je dobra reč da se opiše situaciju. Naravno, ako nešto želite, morate reći ne za mnoge stvari. I, na primer, u dokumentarcu vidimo da sam uvek živeo u svom rodnom gradu. Preselio sam se u Madrid, jer su doktori bili ovde, fizioterapeut koga sam želeo je bio ovde. A onda idem dalje i kažem u redu, ne svom rodnom gradu, ne svojoj porodici. Naravno da imam veoma dobar odnos sa njima i mogu da provedem mnogo vikenda tamo, ali sam potpuno promenio svoj život. I ovo je za jedan cilj, ovo je da ponovo pokušam da pobeđujem. Ne da budem ponovo dobar vozač, već da ponovo pokušam da pobedim. Prošle zime sam dobro radio, a onda je stigla trka i još jedna povreda. Kao da vas čekić udara, ali morate nastaviti dalje. Morate da nastavite čim budete mogli, to je ono što sam uradio i vratio sam se na stazi Le Man i imao sjajan vikend. Ali onda samo krug i po pre kraja trke, ja se srušim i bilo je kao da te udari veliki čekuć, ali opet, imaćemo još jednu priliku i osećam se kao da sam svakog trenutka sve bliži".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve