Markes se zbog poreza seli u Andoru

Šampion kraljevske klase Moto GP šampionata Mark Markes zatražio je zvaničnu dozvolu za preseljenje u Andoru iz Španije.

JTIzvor: B92 Španija, Andora
Podeli

Markes se na taj korak odlučio zbog znatno nižeg poreza na primanja u Andori, nego što je slučaj u Španiji, a samo je poslednji u nizu sportista koji su to učinili.

Zakon u Andori dozvoljava ljudima od velikog kulturnog, naučnog i sportskog značaja, koji nemaju stalno zaposlenje u toj zemlji ili nisu nikada živeli u njoj da koriste sve olakšice kao stanovnici rođeni u toj zemlji.

Markes će da bi postao stanovnik Andore morati da plati 50.000 evra i da odabere gde će da živi.

Zahvaljujući produžetku saradnje sa Hondom, Markesu je plata porasla na oko deset miliona evra po sezoni, a u Andori će morati da plati porez od samo deset odsto. Poređenja radi, da ostane da živi u Ljeidi, svom rodnom gradu, 21-godišnji Markes bi morao da plati porez od 49 odsto.

Pre Markesa, poreske olakšice van Španije od motociklista iz te zemlje, između ostalih, iskoristili su Horhe Lorenco, Dani Pedrosa i braća Espargaro. Lorenco i Pedrosa trenutno žive u Švajcarskoj, a Pol i Aleš Espargaro u Andori.

Zanimljivo, najbolji španski vozač Fernando Alonso je dugo živeo u Švajcarskoj, ali se nedavno vratio u svoju domovinu.

Reli