Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 12.04.2009.

22:33

Moto GP: Trka u Kataru u ponedeljak

Prva trka sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velika nagrada Katara, pomerena je za ponedeljak zbog velikog pljuska na stazi "Losail".

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

U Kataru se već drugu godinu za redom vozi noćna trka, pod reflektorima, pa je kiša na stazi u nedelju stvorila nemoguće uslove za vožnju. Pošto se posle više od pola sata uslovi nisu popravili doneta je odluka o otkazivanju trke, a potom i o pomeranju za ponedeljak u 20 časova po srednje-evropskom vremenu.

Sa pol pozicije će startovati Kejsi Stoner na Dukatiju, ispred dvojice vozača Jamahe, osmostrukog šampiona Valentina Rosija i Horhea Lorenca.

U klasi do 125 kubika trka vožena su samo četiri kompletna kruga, pošto je veliki pljusak počeo da pada u petom krugu pa je istaknuta crvena zastavica, a vozači su, pošto nije izvozano 75 posto trke, dobili polovinu bodova. Italian Andrea Janone, vozač ekipe Onđeta tim I.S.P.A. proglašen je za pobednika, a pored njega na podijumu su se našli i Hulijan Simon (Bankaha Aspar tim) i Sandro Korteze (Ajo Interveten).

Jedini koji su neometano uspeli da startuju i završe trku bili su vozači u klasi do 250 kubika. Ipak, start je bio pomeren za 40 minuta, a umesto 18 krugova vozili su 13, upravo zbog problematičnih vremenskih uslova zbog kojih je i prekinuta trka u najslabijoj klasi Moto GP šampionata.

Španac Hektor Barbera je trijumfovao u vremenu od 26:50.940 minuta, ispred dvojice Francuza Žila Klizela i aktuelnog šampiona u klasi do 125 kubika, Majka di Melja.

Trka je obilovala zanimljivim preticanjima, a na kraju gotovog svakog kruga u vođstvu su se našli Barbera, Klizel ili Aleks Debon. Posle velike borbe u prvih šest krugova Barbera i Klizel su se odvojili, a Španac se u devetom krugu ustalio na prvom mestu.

Ipak, iza njih se vodila velika borba pošto su čak šestorica vozača konkurisala za jedino preostalo mesto mesto na podijumu: Debon, Ratapark Vilairot, Gabor Tolmači, Rafaele de Roza, Hektor Faubel i Alvaro Bautista, ali ih je u poslednjih nekoliko krugova sve pretekao di Meljo i došao do trećeg mesta na debiju u klasi do 250 kubika.

Naredna trka je Velika nagrada Japana na stazi “Tvin Ring Motegi”, koja se vozi 26. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve