Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 26.06.2022.

13:30

Senzacionalni Espargaro – Banjaja osvojio Holandiju

Frančesko Banjaja, vozač Dukatija, pobedio je na MotoGP trci u Asenu za VN Holandije.

Izvor: SN

Autor: SN

Senzacionalni Espargaro – Banjaja osvojio Holandiju
EPA-EFE/Vincent Jannink

Zajedno smo ispratili fantastičnu trku na izuzetno brzom holandskom Asenu, gde je vozač Dukatija Frančesko Banjaja imao pol poziciju.

Bez većih problema je Italijan na crvenoj zveri uspeo da pobedi ispred Marka Becekija i Maverika Vinjalesa.

U Formuli 1 postoji glasanje za vozača dana, ali ovde nema, da je ima ne bi bilo dileme ko bi bio taj – Aleš Espargaro. Krenuo je sjajno, završio na 15. poziciji nakon incidenta sa Fabiom Kvartararom.

Krug po krug, krivina po krivina i Espargaro je napredovao poziciju po poziciju i trku potom završio na četvrom mestu! Ukoliko vozač nije pobedio, a glavna je priča trke, jasno vam je koliko je senzacionalno vozio i kakav je to uspeh.

Verovali ili ne, Fabio Kvartararo je došao u garažu Aprilije da se izvini Alešu Espargaru i ostatku ekipe. Nema ovde zle krvi, izvinjenje je prihvaćeno i nakon pozdrava i osmeha vozači su se razišli.

Na kraju trke, poredak izgleda ovako:

1. Banjaja
2. Beceki
3. Vinjales
4. Espargaro
5. Miler
6. Binder
7. Martin
8. Mir
9. Oliveira
10. Rins

Tok trke:

1. krug

Čist start je sve što smo želeli i to smo dobili, Banjaja je odbranio poziciju i pomogao mu je Kvartararo koji je izgubio poziciju dva nakon greške, pa je Aleš Espargaro došao na to mesto.

Odvojio se Banjaja na skoro jednu sekundu posle polovine prvog kruga. Beceki je odmah iskoristio prednost i obišao Breda Bindera, pa i Džeka Milera.

2. krug

Džek Miler mora da odradi kaznu "dugog kruga", ali treba ispratiti Kvartarara koji traži šansu da obiđe Espargara i vrati se na mesto broj 2. Za sada nema mnogo obilaženja.

3. krug

Horhe Martin i Aleš Espargaro (1:32.831) imaju najbrže krugove,pa treba reći da je Espargaro izvezao najbrži krug u istoriji Asena, a Miler za sada nije otišao da odradi kaznu, ukoliko to uskoro ne učini, uslediće kazna.

4. krug

1:32.603, ovo je vreme koje je imao Fabio Kvartararo, koji je sada "prešišao" Espargara za najbolji krug ikada. Miler je odradio kaznu drugog kruga i vraća se na stazu iza Maverika Vinjalesa i Migela Oliveire na poziciji 10.

5. krug

Krenuo je u napad Fabio Kvartararo i usput srušio Aleša Espargara u krivini broj 5. Ovo je velika greška Fabija Kvartarara, a ceh je platio upravo Espargaro koji je pao na poziciju 15. Incident je pod istragom, ali ovaj pad šampiona Kvartarara može skupo da ga košta. Profitiraće Frančesko Banjaja koji može da okrene situaciju u šampionatu sveta.

7. krug

Ipak, ostaju u trci Kvartararo i Espargaro. Imaju velike zaostatke, ali ništa nije gotovo. Doduše, za Kvartarara su bodovi prilično daleko i Dukati mora da iskoristi tu situaciju. Espargaro je u bodovima, sada je došao na 14. poziciju i to su dva boda u ovom trenutku. I on može da nastavi.

8. krug

Franko Morbideli je pao u sektoru broj 1, u krivini broj 5 baš istoj onoj u kojoj je pao i timski kolega Fabio Kvartararo. Jamahin dan za zaborav.

9. krug

Derin BInder je izleteo sa staze i motocikl je u osmoj krivini gotovo uništen. Binder je živ i zdrav i to je najvažnije. "Peko" Banjaja ima oko 9 desetinki prednost u odnosu na Marka Becekija, dok je trećeplasiran trenutno Horhe Martin. Dobio je Martin upzorenje, a Kvartararo i odustaje.

10. krug

Ne odustaje Kvartararo. Vraća se na stazu da izveze svoje krugove, iako je od bilo kakve priče o bodovima sve završeno jer je ubedljivo poslednji, kasni za ceo krug... Maverik Vinjales uspeva da se probije na peto mesto obišavši Breda Bindera.

1. Banjaja
2. Beceki
3. Martin
4. Vinjales
5. Binder
6. Miler
7. Nakagami
8. Oliveira
9. Zarko
10. Mir

13. krug

Polovina trke, Peko Banjaja se vraća na prednost od jedne sekunde u odnosu na Becekija, a ironično je što 1:35.291 krug Aleša Espargara koji nastavlja da piše istoriju. Kvartararo je pao sa motocikla i jedva hoda. Izlazi uz pomoć medicinskih radnika. U krivini broj 5 ima drugi pad, ovoga puta ga je motocikl lansirao. Jeziv pad Fabija Kvartarara, ovo su lako mogle biti i crvene zastave.

14. krug

Kvartararo ide u garažu, ovo je baš bio loš dan za njega. Nakagami je kažnjen, mora da odradi dugi krugo što će značiti pozicija napred za Aleša Espargara koji ulazi u Top 10.

17. krug

Još 10 krugova do kraja ove spektakularne trke u Asenu. A 1:32.500 je novi najbrži krug, ludnicu je kreirao Aleš Espargaro svojim vremenom koje je najbolje ikada na ovoj holandskoj pisti. Espargaro ide na poziciju 9, pa na poziciju 8, definitivno je vozač dana. Aprilija "leti". Smanjio je na 26 bodova u odnosu na Kvartarara. Kiša počinje da pada, drama se nastavlja. Vozači mogu da menjaju motocikle, zbog pomenute kiše, a mehaničari su ih već spremili i biće zanimljivo da vidimo ko prvi ide po motocikl.

18. krug

Još uvek niko ne menja motocikl, a Binder obilazi Milera i odlazi dalje... Kiša za sada ne primorava vozače da menjaju motocikle zbog guma za mokru pistu, a za svo ovo vreme vidimo Frančeska Banjaju koji povećava prednost.

19. krug

Espargaro momentalno pretiče Migela Oliveiru, slabo se rizikuje kada Espargaro napada, sjajno izgleda Aprilija. Raul Fernandes ide u boks, ali ipak je to u pitanju kvar i on odustaje. Espargaro je ispod 3 sekunde zaostatka za Horheom Martinom i čini se da je samo pitanje kruga u kom će ga stići. Kiša je stigla na startno-ciljni pravac.

20. krug

1. Banjaja
2. Beceki
3. Vinjales
4. Binder
5. Miler
6. Martin
7. Espargaro
8. Mir
9. Oliveira
10. Rins

22. krug

U prošlom krugu je Džek Miler obišao Breda Bindera, a Frančesko Banjaja povećava prednost u odnosu na senzacionalnog Marka Becekija, dok je Vinjales i dalje treći. Niko nije pogrešio, niko nije izgubio poziciju. Manje od 5 krugova je ostalo do kraja trke.

24. krug

Nema mnogo akcije, čuvaju se vozači za kraj trke.

25. krug

Džek Miler je prišao na bukvalno milimetar od Maverika Vinjalesa. Pokrio se on u krivini broj 5, pa i 6, a onda se odvojio na oko stotinku od Milera. Znamo da vozi dobro Džek na ovoj pisti, ali je sada prilično oprezan. Espargaro polako sustiže Martina i Bindera i prilazi na oko pola sekunde. Miler obilazi Vinjalesa, pa greši u poslednjoj krivini

POSLEDNJI KRUG


Drama se nastavlja, Espargaro obilazi Martina i šesti je... Ako ste mislili da je tu stao, prevarili ste se. Aleš Espargaro u poslednjoj krivini uspeva da obiđe Džeka Milera I Breda Bindera. Obojicu u istoj krivini i trku završava kao četvrti! Ovo je tolika senzacija da je teško objasniti rečima!

Pobeda Frančeska Banjaje, bez većih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve