Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 28.05.2023.

18:43

Ferstapen: Doneli smo kući puno bodova

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je danas da je lepo pobediti u Monaku po kišnim uslovima, i doneti ekipi mnogo bodova u šampionatu Formule 1.

Izvor: B92

Autor:B92

Ferstapen: Doneli smo kući puno bodova
Foto: Profimedia

"Super je lepo pobediti na način na koji smo danas uspeli, sa vremenskim uslovima i svim tim smo ostali mirni i doneli kući opet puno bodova za tim, što je sjajno", rekao je Ferstapen, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Dvostruki uzastopni svetski prvak pobedio je danas u trci za Veliku nagradu Monaka, koja je završena po kišnim uslovima.

Holanđaninu je ovo bila 39. pobeda, čime je oborio timski rekord Sebastijana Fetela.

Ferstapen je dodao da je na početku bilo teško zbog različitih strategija. On je trku počeo na srednje tvrdim gumama, dok je drugoplasirani Fernando Alonso iz Aston Martina počeo na tvrdim gumama.

"Nismo hteli da budemo tako dugo na stazi, ali smo morali, padala je kiša, pa nismo znali šta će se dešavati", dodao je on.

Ferstapen je rekao da su gume u jednom trenutku počele da se "krune", i da je bilo potrebno nekoliko krugova da se tempo ponovo uspostavi.

"I dalje je bilo vrlo teško za vožnju. Onda je počela još jača kiša, pa smo odlučili da pređemo na promenjive (gume), ali je bilo neverovatno mokro. Kada imaš toliku prednost ne želiš da rizikuješ, ali isto tako ne želiš da gubiš previše vremena, tako da je to dosta težak zadatak", ocenio je 25-godišnji vozač.

Drugo mesto zauzeo je Alonso, koji je istakao da su sa drugačijom strategijom pokušali da dođu do pobede.

"Nismo imali nikakvu šansu, i na kraju je kiša zakomplikovala stvari i otežala vožnju. Nisam imao punu snagu, kočenje je bilo otežano, nije bilo lako i iznenađen sam što nije bilo sigurnosnog vozila ili incidenta. Svi su danas odradili odličan posao", rekao je Alonso, koji je ostvario najbolji rezultat u sezoni, nakon što je četiri puta bio treći.

Na pobednički podijum po treći put u karijeri se popeo vozač Alpina Esteban Okon.

"Uspeli smo. Kakav odlilčan vikend za sve u timu, od četvrtka, od simulatora, do treninga, poboljšavali smo bolid od početka do kraja. Ni u jednom trenutku nismo pogrešili. Čak i kad smo stavili promenjive gume, bilo je odlično vreme za to, a ja jednostavno uživam u trenutku. Prošlo je dosta vremena otkako sam bio na podijumu (pobeda u Mađarskoj 2021.) i nadam se da je ovo prvi od mnogih", zaključio je Okon.

U generalnom poretku vodi Verstapen sa 144 boda, drugi je njegov timski kolega Serhio Peres (danas na 16. mestu) sa 105 bodova, dok je Alonso treći sa 93 boda.

Za sedam dana na programu je trka za Veliku nagradu Španije u Barseloni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve