Nova vest
Auto-moto

Utorak, 07.02.2023.

09:30

Vilijams predstavio novi bolid VIDEO

Ekipa Vilijamsa predstavila je novi bolid za Svetski šampionat Formule 1 2023.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vilijams FW45 krasi atraktivna mat plava boja uz logoe brojnih partnera, uključujući i novog sponzora, jednu naftnu kompaniju.

Iz Vilijamsa su saopštili da su sa FW45 "iskoristili priliku da u velikoj meri evoluiraju koncept sajdpoda (bočne aeordinamičke komponente, prim. aut)" zahvaljujući "optimizaciji rasporeda hlađenja agregata".

A desetu godinu u nizu Vilijamsov bolid će pokretati Mercedesov agregat.

Tim je takođe obećao da će FW45 biti aerodinamički efikasniji od svog prethodnika FW44, sa modifikacijama rasporeda prednjeg vešanja i glavnim spoljnim aerodinamičkim površinama takođe uključenim u dizajn nove mašine.

Za britanski tim će drugu godinu u nizu voziti Aleks Albon, te novajlija u F1 Logan Serdžent.

"Tim je zaista naporno radio prošle godine i tokom zime kako bi se pozabavio nekim ključnim oblastima u našem automobilu, ulažući posao da pokušamo da maksimalno iskoristimo ono što smo dobili iz bolida za 2023, pa se radujem što ću videti šta FW45 može da uradi", rekao je Albon.

Serdžent se u F1 stigao posle drugog mesta u Formuli 2 u prvoj Vilijamsovoj sezoni u ovom šampionatu.

On će biti prvi Amerikanac u F1 od 2015. i Aleksandra Rosija.

"Stvarno sam uzbuđen zbog početka sezone nakon onoga što se meni činilo kao duga zima. Super sam motivisan i uložili smo mnogo napora. Auto izgleda neverovatno i pokazuje ogroman trud koji je tim uložio van sezone, tako da se radujem što ću voziti u Silverstonu pre starta u Bahrein", rekao je Serdžent.

Albon i Serdžent će testirati FW45 u Silverstonu 13. februara pod budnim pogledom Vilijamsovog ambasadora i svetskog šampiona iz 2009. Džensona Batona, pre nego što se tim preseli na predsezonsko testiranje u Bahreinu 23-25. februara.

Osim sa novim vozačem, Vilijams u 2023. ulazi i sa novim direktorom tima Džejmsom Vovlesom, koji je avanzovao sa pozicije direktora strategije odlaskom Josta Kapita i tehničkog direktora Demajsona.

Vouls bi trebalo da počne sa radom u Grouvu 20. februara, tri dana pre nego što vozači počnu sa predsezonskim testiranjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve