Nova vest
Auto-moto

Ponedeljak, 06.02.2023.

10:15

Na današnji dan: Kubica za dlaku izbegao tragediju

Poljski vozač Robert Kubica je 6. februara 2011. godine bio učesnik katastrofalne nesreće.

Izvor: SN

Autor: SN

Na današnji dan: Kubica za dlaku izbegao tragediju
EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Robert Kubica je 2011. godine je bio član Lotusa, ekipe koja je preuzela Reno i uz njega dovela Vitalija Petrova pa su njih dvojica 2. februara i zvanično testirali bolide.

Četiri dana kasnije, odnosno 6. februara 2011. godine, Kubica je učestvovao u reliju Andore i u jednom momentu izgubio kontrolu nad vozilom i zakucao se u barijere.

Poljak se nalazio za komandama Škode Fabije tokom specijala Relija Ronde di Andora kada je izleteo sa puta i udario u zid crkve.

Kubica je u nesreći doživeo ozbiljne povrede desne ruke, šake i noge, i lekari su odmah rešili da ga operišu. Najozbiljnije mu je povređena šaka, koja je zgnječena u udesu i postojao je rizik amputacije, ali su doktori objavili da neće pribegavati tom rešenju.

Uz to, i ruka mu je ozbiljno povređena, posebno zbog saobraćajne nesreće koju je imao 2003. godine, kada su mu postavljeni titanijumski šrafovi u nju. Sve to bi ozbiljno moglo da ugrozi njegovu dalju karijeru u Formuli 1.

I dok je suvozač Jakub Gerber lako izašao iz automobila posle udesa, vozač Lotus Renoa je ostao zarobljen u njemu još sat vremena pre nego što su spasioci uspeli da ga izvuku. Posle detaljnih pregleda u bolnici, objavljeno je da Kubicin život nije u opasnosti, uprkos ozbiljnim povredama ruke i noge.

Vozač Lotus Renoa Robert Kubica je imao nesreću pri velikoj brzini u nedelju ujutru dok se takmičio na Ronde di Androra reliju. Robert je helikopterom prebačen u Pjetra Ligure bolnicu, gde će biti obavljeni pregledi. Njegov suvozač Jakub Gerger je iz udesa izašao nepovređen. Lotus Reno tim će sledeće saopštenje izdati čim budu poznate detaljnije informacije o Robertovom stanju“, kaže se u saopštenju tima.

Bilo je jasno da sa toliko ozbiljnom povredom Kubica neće moći da vozi Formulu 1, pa ga je u najspektakularnijem šampionatu zamenio Nik Hajdfeld, a on se posvetio oporavku tokom kog je uspeo da polomi nogu kada je pao u svojoj kući.

Ronde Gomitolo di Lana i septembar 2012. godine bili su vreme i mesto Kubicinog povratka u trkački svet, da bi 2013. godine u Citroenu osvojio šampionsku titulu u WRC2.

Do Formule 1 nije lako doći, a 2017. godine se Kubica i sam u to uverio kada je testirao Reno u Mađarskoj na 142 kruga i bio nezadovoljan ishodom, da bi tek 2018. godine dobio mesto rezervnog vozača Vilijamsa da bi kasnije tokom sezone postao timski kolega Džordžu Raselu.

Vozio je Kubica nakon cele sezone sa Vilijamsom još tri u Alfa Romeu i sada je u 2023. godini ostao bez ekipe i nije realno videti ga u šampionatu Formule 1.

Ipak, njegova priča je ostala inspirativna za mnoge koji će uvek reći da je Kubicin povratak bio nešto najlepše što su mogli da vide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve