Nova vest
Auto-moto

Utorak, 24.01.2023.

16:18

FIA na udaru

Grupa za zaštitu ljudskih prava Institut Bahreina za prava i demokratiju saopštio je da Međunarodna automobilska federacija "guši slobodu govora vozača".

Izvor:

Autor:

FIA na udaru
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Spor je nastavo u vezi sa novim pravilom koje je FIA uvela ove godine.

Tzv. Bird dovodi u pitanje posvećenost FIA ljudskim pravima, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ta organizacija navela je da FIA sprečava vozače da se čuje njihov glas o pitanjima uključujući ljudska prava i rasizam i da se čini da je novo pravilo reakcija na to što je sedmostruki svetski šampion Formule 1 Luis Hamilton izrazio zabrinutost.

Pismo direktora Bird Sajeda Ahmeda Alvadeija, u koje je BBC imao uvid, odnosi se na pravilo FIA uvedeno ove godine, kojim se "zabranjuje davanje i prikazivanje političkih, religijskih i ličnih komentara koji su u suprotnosti sa opštim principom neutralnosti koji svojim statutima promoviše FIA, osim ako ga FIA prethodno ne odobri u pisanoj formi.

Alvadei je rekao da se taj potez FIA čini kao reakcija na vozače, posebno Luisa Hamiltona, koji je izrazio zabrinutost u vezi sa mestima održavanja trka Formule 1, uključujući i pitanja poštovanja ljudskih prava u zemljama domaćinima.

Pismo poslato predsedniku FIA Mohamedu Ben Sulajemu, nosiocima komercijalnih prava Formule 1, svim ekipama i Hamiltonovim predstavnicima, suprotstavlja se prošlogodišnjoj odluci o otkazivanju trke za Veliku nagradu Rusije.

U pismu se ističe protivrečnost Formule 1 u tretmanu ruskog rata u Ukrajini i umešanosti Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata u rat u Jemenu.

Alvadei je rekao da je Hamilton svoju platformu iskoristio za podršku pokretu "Životi crnaca su važni" (Black Lives Matter) i ljudskim pravima u zemljama kakve su Bahrein i Saudijska Arabija.

"Tokom karijere, nijedna izjava koju je Hamilton dao ne može se smatrati političkom više od odluke FIA da otkaže trku u Rusiji prošle sezone zbog napada na Ukrajinu. U svojoj prošlogodišnjoj izjavi osudili ste ruski napad i izrazili 'tugu i šok' zbog žrtava u Ukrajini. Iako pozdravljam ovu izjavu, ona je očigledno politička", naveo je on.

U izjavi za BBC Alvadei je rekao da kada FIA i Formula 1 dozvole trke u zemljama najrepresivnijih režima, "oni dozvoljavaju tim diktaturama da operu svoje užasne evidencije o pitanju ljudskih prava".

"Ozbiljno je uznemirujuće videti kako FIA sada oponaša taktiku svojih despotskih poslovnih partnera pokušavajući da priguši glasove kritičara i zagovornika. Tamo gde su FIA i Formule 1 zakazale, vozači poput Luisa Hamiltona su ustali i ukazali na zlostavljanja, a njegova glasna podrška zatvorenicima u Bahreinu rasvetlila je užasnu nepravdu", naveo je.

"Sada FIA želi da ućutka njega i ostale i kazni ih ako se usude da progovore. Poručujemo Mohamedu Ben Sulajemu da je ova politika pogrešna i da se mora odmah preokrenuti", dodao je Alvadei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

1 d

U fokusu

Vidi sve