Nova vest
Auto-moto

Utorak, 22.11.2022.

11:18

Alonso: Spreman sam da pružim nešto posebno u Aston Martinu

Dvostruki svetski šampion Formule 1 Fernando Alonso rekao je da je spreman da pruži nešto posebno, kada od sledeće sezone pređe u Aston Martin.

Izvor: B92

Autor:B92

Alonso: Spreman sam da pružim nešto posebno u Aston Martinu
Foto: EPA-EFE/LUIS LICONA

Alonso je prethodne dve godine vozio za Alpin, a poslednju trku u sezoni u nedelju u Abu Dabiju nije završio. To je bila njegova 356. trka u Formuli 1 po čemu je rekorder.

Španski vozač rekao je da se nada da ogromno iskustvo koje ima može da mu pomogne da ostvari dobre rezultate.

"Svi imamo veliki talenat kojim brzo vozimo automobile. Više se radi o glavi i načinu kojim kontrolišete neke stvari", naveo je Alonso, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Alonso je pauzirao 2019. i 2020. godine, a posle toga potpisao je za Alpin.

"Poslednjih nekoliko trka u sezoni, kao što su Meksiko, Ostin ili Brazil, mislim da sam bliže nivou na kome sam bio 2012. ili 2010. godine, u odnosu na prošlu godinu kada nisam mogao sve da kontrolišem. Prošle godine nisam imao 100 odsto poverenje u bolid ni u moj povratak. Bilo je u redu, ali ove godine sam brži i ponosniji na urađeno", rekao je 41-godišnji vozač.

On je sezonu završio na devetom mestu sa 81 bodom, ali mu, prema njegovim rečima, to ništa ne znači.

"Važno je šta osećam. Čak i da osvojim mnogo bodova i završim na dobroj poziciji u šampionatu, možda tada nemam dobar osećaj. Ove godine čak i da nisam osvojio nijedan bod, znao sam da sledeće godine prelazim na novi projekat i da sam ponovo 100 odsto u sportu", dodao je Alonso.

On je u Abu Dabiju obavio prve testove za Aston Martin, sa kojim je potpisao ugovor na dve godine.

Alonso je rekao da veruje da može da donese uspeh ekipi, koja je ovu sezonu završila na sedmom mestu u konkurenciji konstruktora.

"Nastavljam samo zato što verujem da ćemo imati šansu. Nerealno je da naredne godine smanjimo zaostatak, ali moramo da postavimo osnovu za buduće bolide i da radimo bolje od ljudi oko nas. Ovo je vrlo takmičarsko okruženje i da bi postao šampion moraš da pružiš nešto posebno. Spreman sam da pružim nešto posebno i isto očekujem od njih", naveo je.

Alonso je osvojio titule 2005. i 2006. godine, a poslednju pobedu ostvario je 2013.

"Osvajanje titule je ono što me svakodnevno motiviše, pa i dalje razmišljam da će treća titula biti moguća jednog dana. Možda ne sledeće godine, ali ko zna. Sada, sa ovim projektom Aston Martina, postoje druge stvari koje su mi privlačne - da pokušam da izgradim tim, ne od nule, ali posle ove godine, u u ekipi se nadaju da će biti mnogo bolje u narednih nekoliko sezona", rekao je.

Španski vozač izrazio je očekivanje da će voziti u Formuli 1 još najmanje "dve do tri godine".

"Ići ću godinu po godinu. Prošle sezone možda nisam bio 100 odsto. Ako u nekoliko sezona budem kao prošle godine, čak iako moji nastupi izgledaju dobro, ako ne budem zadovoljan sobom, možda ću prestati. Ali ako vozim kao ove godine, ako se osećam ponosnim, nastaviću kakvi god da su rezultati, pošto znam da mogu da doprinesem ekipi", dodao je on.

Alonso je naveo da će, kako stari, morati da prilagodi pripreme za takmičenje u Formuli 1.

"Moram da promenim mnoge stvari, načine treninga i druge obaveze u vezi sa putovanjima. Formula 1 je vrlo zahtevna i trošite snagu i van staze. Sa fizičkog aspekta moram da uradim mnogo više nego što sam do sada radio, pošto više nemam 20 godina", istakao je Alonso.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve