Na današnji dan: Šumaherovo čudo u Mađarskoj VIDEO

Na današnji dan 1998. godine je Mihael Šumaher na Hungaroringu izveo gotovo savršenu trku.

SNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bez pogovora možemo reći da je Mihael Šumaher jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1 o čemu dovoljno govori 91 pobeda i 7 šampionskih titula.

Za ovu jednu iz 1998. godine na Hungaroringu mnogi kažu da je njegova najbolja trka i najveća pobeda u karijeri kada su nadmudrili Miku Hakinena i tim Meklarena.

Tadašnji šef ekipe Ros Bron izabrao je strategiju sa tri stajanja za Šumahera i to na stazi u Mađarskoj gde je obilaženje izuzetno teško izvodljivo.

Ferarijev plan je imao jednu ključnu stavku, da svoju strategiju sakrije od Meklarena i da im ne dozvoli da reaguju, pa je Mihael u 25. krugu otišao u boks, dolio gorivo i nastavio.

Kada se vratio na stazu bio je zaglavljen iza Žaka Vilneva u dosta sporijem Vilijamsu i dva Meklarena koja se udaljavaju, ali kada je Vilnev otišao u boks, Šumaher je ponovo počeo da smanjuje razliku.

Ferari je bio oko pola sekunde brži od Meklarena i negde oko 35. kruga se opasno približio Kultardu i Hakinenu da bi u 43. krugu otišao u boks po treći put i izašao za 6,8 sekundi.

Tada se Ros Bron oglasio:

"Mihaele, treba da nadoknadimo 25 sekundi za 19 krugova. Treba nam 19 tvojih krugova sa vremenom kao ukvalifikacijama", rekao je Bron, a Šumaher odgovorio:

"Okej, hvala"

Trka se završila pobedom Mihaela Šumahera, a sve možete videti na priloženom video snimku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.