Nova vest
Auto-moto

Utorak, 02.08.2022.

16:16

Alpina iznenađena zbog Alonsove odluke

Direktor ekipe Alpin Otmar Šafnauer rekao je da su svi u tom timu Formule 1 bili iznenađeni odlukom vozača Fernanda Alonsa da potpiše ugovor sa Aston Martinom.

Izvor:

Autor:

Alpina iznenađena zbog Alonsove odluke
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Šafnauer je rekao da je ekipa ponudila dvostrukom svetskom šampionu ugovor za 2023. godinu, uz mogućnost nastavka saradnje na još godinu dana, ali da je 41-godišnji Alonso "želeo nešto dugotrajnije".

On je naveo da su u ekipi bili zabrinuti da bi Alonsove sposobnosti mogle da nestanu kako bude zalazio u četrdesete godine, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Alonsa bi u ekipi mogao da zameni Australijanac Oskar Pjastri, ali Šafnauer nije mogao da potvrdi da li bi Alpin mogao da ga dovede.

Takođe i Meklaren je razgovarao sa Pjastrijem, rezervnim vozačem Alpina i aktuelnim šampionom Formule 2.

Šafnauer je rekao da ga je Alonso u nedelju uveče po odlasku sa Hungaroringa u Mađarskoj uverio da će nastaviti razgovore, ali da je saopštenje Aston Martina o angažovanju španskog vozača objavljeno u ponedeljak ujutro.

"Ponudili smo mu ugovor jedan plus jedan. Razgovarali smo sa Fernandom: 'Ako sledeće godine u ovo vreme budeš bio na istom nivou, naravno da ćemo te uzeti'. Ali, on je želeo veću sigurnost i rekao je da nezavisno od učinka, on želi da ostane duže. To je bila suština, da se ide na jedan plus jedan, za razliku od dve plus jednu ili tri plus jednu ili tri godine", rekao je Šafnauer.

"Dođe vreme kada se nešto dogodi fiziološki i nemate iste sposobnosti koje ste imali kada ste bili mlađi. To se dogodilo Mihaelu Šumajeru u 42. godini, nije bio isti vozač kakav je bio sa 32 i 35 godina. To se događa u kriketu, koji je manje fizički sport. A to se, takođe, dešava i vozačima. Tako da smo bili za to - ako nastupate na vioskom nivou, zadržaćemo vas. Ali hajde da to radimo godinu po godinu", dodao je on.

Šafnauer je rekao da je bio svestan da je Aston Martin bio zainteresovan za Alonsa, posle odluke Sebastijana Fetela da završi karijeru na kraju sezone i da je video da su španski vozač i vlasnik ekipe Lorens Strol zajedno napustili prostorije Aston Martina u Mađarskoj.

"Bio sam uveren čak i tokom razgovora, nema ništa loše u raspitivanju, da smo bili veoma blizu dogovora. Postavio sam pitanje, ali mi je rečeno: 'Nisam još ništa potpisao'. Tako da sam bio pomalo iznenađen", rekao je Šafnauer.

On je dodao da je razmenio poruke sa Alonsom, ali da od tada nije razgovarao sa njim, pošto je bio na brodu ka grčkim ostrvima.

Direktor Alpina uveren je da je veza između Alonsa i ekipe dovoljno jaka da ostvari dobre rezultate do kraja sezone.

"Apsolutno ne brinem za ostatak sezone. Naš cilj je jasan, želimo da zauzmemo najmanje četvrto mesto u konkurenciji konstruktora. Fernando to takođe zna. Poslao sam mu poruku. Pozvaću ga. On je takmičar i profesionalac i kada stavi kacigu, on želi da pobedi. U bolidu samo razmišlja o tome da ostvari što bolji rezultat", rekao je Šafnauer, koji je napustio Aston Martin na kraju prošle godine i prešao u Alpin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve