Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 03.07.2022.

15:45

Istorijski haos: Izbegnuta tragedija, ogromna ludnica i prva pobeda Sajnsa

Najbolja trka godine završena je pobedom Karlosa Sajnsa iz Ferarija ispred Serhija Peresa i Luisa Hamiltona.

Izvor: SN

Autor: SN

Istorijski haos: Izbegnuta tragedija, ogromna ludnica i prva pobeda Sajnsa
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Ovakvu trku na stazi Silverston nismo mogli ni da sanjamo.

Ovo je gotovo sigurno najbolja trka ove godine, a i istorijski će ostati upamćena kao jedna od najboljih.

Posle samo jednog kruga smo mogli da dobijemo nešto što niko ne želi – tragediju. Posle kontakta se bolid Gvanjua Žua okrenuo za 180 stepeni i naglavačke je kineski vozač Alfa Romea leteo po stazi.

Milimetri su ga delili od sigurne smrti, čak se zakucao i u ogradu, ali je najbitnije od svega da je živ i zdrav izašao iz bolida i otišao na medicinske preglede.

Nezgodno je prošao i Aleksander Albon iz Vilijamsa, koji je helikopterom prebačen u bolnicu nakon što se zakucao u zid.

Posle pauze od oko pola sata, trka je nastavljena iz mesta i Lekler se sudario sa Peresom, pa je Čeko morao u boks, a Šarl ostao na stazi sa oštećenim bolidom i Peres se vraća na stazu na poslednjem mestu.

Hamilton jeste lošije startovao, ali kako je trka odmicala tako je bivao sve bolji i bolji, koristio DRS za obilaženje i probijao se poziciju po poziciju sve dok nije došao do situacije u kojoj će ugroziti Ferarije.

Pre toga, Ferariji su imali okršaj sa Maksom Ferstapenom, koji je oštetio pneumatike u jednom momentu i nešto se dogodilo sa zadnjim krilom pa su performanse opale i nakon obilaženja Leklera vraća se u boks i gubi mesto po mesto...

Cunoda je iz mesta za bodove izbacio i sebe i Gaslija, a verovali ili ne, ukupno je šestorica vozača odustalo od trke. Rizikovao je Mercedes nakon ovoga, Hamilton je ostao 31 krug na srednje tvrdim gumama, dok je Ferari na vreme pozvao oba vozača i rizikovao ko će imati prednost.

Dali su je prvo Sajnsu i gubili vreme, ali su uspeli da se izvuku. Okon je bio agresivan i napao Ferstapena, posle čega je usledio mehanički kvar i stao mu je bolid, pa smo na 10 krugova pre kraja videli vozilo bezbednosti.

To nam je donelo spektakl kakav nismo ni sanjali da ćemo dobiti.

Deset krugova epskih bitaka na sve strane i na kraju istorijska pobeda Karlosa Sajnsa, na njegovoj 150. trci u F1.

Slavio je ispred Serhija Peresa i Luisa Hamiltona, da bi potom išli Šarl Lekler, Fernando Alonso, Lando Noris, Maks Ferstapen, Mik Šumaher, Sebastijan Fetel i Kevin Magnusen.

Ono što upada u oči jeste činjenica da su oba Hasa završila u bodovima i da je Mik Šumaher to učinio po prvi put u karijerei. Nikolas Latifi je uprkos velikom trudu ostao bez bodova u Silverstonu.

Lošu trku je imao i Danijel Rikardo, a epski spektakl ste mogli da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve