Radikalna promena Vilijamsovog bolida za Silverston

Poslednja ekipa šampionata F1 Vilijams na domaću trku na Silverstonu donosi veliki paket poboljšanja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia/Florent Gooden / DPPI
Foto: Profimedia/Florent Gooden / DPPI

* "Nemamo rešenje"

On uključuje potpuno redizajnirane bočne strane i poklopac motora kako bi pokušali da ostvare veliko unapređenje aerodinamičkih performansi, a novi paket koristiće samo Aleksander Albon.

Vilijams je ove godine u proseku najsporiji bolid, što potvrđuje i stanje u poretku konstruktora gde drže poslednje mesto sa samo tri boda koje je osvojio Albon u Australiji (10. mesto) i Majamiju (9).

Britanska ekipa je dugo najavljivala novi aerodinamički paket s kojim će navodno promeniti ceo koncept i krenuti Red Bulovim putem, kao i Aston Martin u Španiji, a uoči početka vikenda na Silverstonu šef performansi vozila Dejv Robson potvrdio je da će novi paket biti spreman za Albonov bolid kako bi se mogle izvršiti direktne uporedne analize u realnim uslovima.

Vilijams je svoje minimalističke bočne stranice zamenio značajno većim, klasičnim oblikom bočnih stranica koje imaju mnogo veću gornju površinu koja usmerava protok vazduha između zadnjih točkova poput Alpine, Red Bula i Alfa Romea.

Ekipa iz Grovea promenila je i dizajn bočnih usisnika za hlađenje koji su sada širi i plići, po uzoru na Ferari, a početak bočnih stranica sada je širi u donjem delu i agresivno usmerava vazdušnu struju prema van što bi trebalo da pomogne ublažavanju negativnog učinka koji turbulentna vazdušna struja s prednjih točkova ima na ostatak bolida.

Plići i širi bočni usisnici ujedno omogućavaju da više vazduha struji ispod njih, a nova je i konfiguracija vertikalnih pregrada na ulazu u Venturijeve tunele pre početka bočnih stranica.

* Drama, drama i još drame VIDEO

Kako bi postili ovu radikalnu promenu u obliku bočnih stranica i poklopca motora, Vilijams je morao da repozicionira hladnjake – dosad su koristili dva uzdužna hladnjaka sa svake strane gornjeg ruba poklopca motora, a sada koriste jedan, kao i nekoliko drugih ekipa.

Posledica opsežnih promena je veća gornja površina bočnih stranica koja se postupno, poput rampe, spušta i sužava prema prostoru između zadnjih točkova, ali se vertikalno ne spaja s podnicom nego između ostavlja uski kanal za strujanje vazduha.

Vilijams očekuje veliki korak napred po pitanju performansi, a navodno je reč oko jedne sekunde po krugu koliko pokazuju simulacije iako je teško očekivati da će već tokom prve upotrebe uspeti izvući maksimum iz novoga paketa.

"To bi bilo veoma dobro", prokomentarisao je uz smeh Albon pitanje donosi li novi paket sekundu po krugu, "Teško je reći što donosi, ako uspemo pronaći sekundu bili bismo jako, jako sretni. Ali iskreno, dok ne isprobamo bolid nećemo znati".

"U petak ćete videti da ćemo pokušavati kako se nositi s novim bolidom i videti što možemo učiniti po pitanju udaljenosti od tla i podešavanju balansa, kakav god on bio jer bismo petak mogli završiti s bitno drukčijim bolidom nego što ćemo ga započeti", dodaje vozač Vilijamsa.

"Trebaće nešto vremena da se naviknemo, možda to nećemo uspeti ovog vikenda, moglo bi nam trebati nešto više od toga. Očigledno je da se nadamo dobrim poboljšanjima, ali do prvog treninga ne možemo znati",
zaključio je Tajlanđanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.