Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 30.06.2022.

20:00

Hamilton o rasizmu: Ne znam zašto im dajemo prostor

Sedmostruki svetski šampion vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da Formula 1 treba da ignoriše stavove starijih i odbaci rasizam.

Izvor: SN

Autor: SN

Hamilton o rasizmu: Ne znam zašto im dajemo prostor
Foto: Profimedia

Hamiltonova reakcija dolazi nakon što je u javnosti otkrivena izjava trostrukog svetskog šampiona Nelsona Pikea, koja je bila upućena na račun Hamiltonove boje kože.

Ranije danas bivši prvi čovek Formule 1 Berni Eklston stao je u odbranu Pikea, i rekao da je iznenadjen što britanski vozač to nije odbacio, a takodje je dao podršku ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini.

"Ne znam zašto nastavljamo da dajemo prostora ovim starijim glasovima jer oni govore o našem sportu, a mi želimo potpuno nešto drugačije. Mislim da to nije relevantno za to ko smo mi kao sport sada i kuda želimo da idemo", rekao je Hamilton, ne pominjući ni Pikea ni Eklstona.

"Ovi stari glasovi se znate, podsvesno ili svesno ne slažu da ljudi poput mene na primer treba da budu u ovom sportu, ne slažu se da žene treba da budu ovde", dodao je 37-godišnji vozač.

Hamilton je rekao da Formula 1 treba da učini više na promociji različitosti i inkluzivnosti u sportu. On sa Mercedesom radi na finansiranju projekata za promovisanje većeg učešća žena u trkama i stipendijama za afroameričke studente.

Britanski klub vozača (BRDC) je ranije danas suspendovao Pikea, koji je bio počasni član.

U nedelju se trkom za Veliku nagradu Velike Britanije na stazi Silverston nastavlja šampionat Formule 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve