Nova vest
Auto-moto

Sreda, 29.06.2022.

16:05

Hamilton dobio izvinjenje, ali...

Trostruki svetski šampion Formule 1 Nelson Pike izvinio se vozaču Mercedesa Luisu Hamiltonu zbog uvrede.

Izvor: MT

Autor: MT

Hamilton dobio izvinjenje, ali...
EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Ipak, on jje negirao da je na rasnoj osnovi uvredio sedmostrukog svetskog prvaka, rekavši da je njegova izjava pogrešno prevedena.

"Od sveg srca se izvinjavam svima koji su pogodjeni mojom izjavom, uključujući i Luisa, koji je neverovatan vozač. Oštro osudjujem svaku sugestiju da sam tu reč upotrebio sa ciljem da omalovažim vozača zbog njegove boje kože", naveo je Pike u saopštenju.

Pike je u podkastu prošlog novembra koristio uvredljiv izraz na portugalskom, kada je komentarisao incident izmedju Hamiltona i vozača Red Bula Maksa Verstapena, koji se dogodio u prvom krugu prošlogodišnje trke za Veliku nagradu Velike Britanije.

Pike je tada diskriminatorskim izrazom pomenuo boju kože Luisa Hamiltona, a ti komentari pojavili su se na društvenim mrežama na godišnjicu te trke.

"Ono što sam rekao bilo je loše smišljeno i ne branim se, ali želim da pojasnim da je izraz koji koji sam iskoristio bio onaj koji se široko i istorijski koristio kolokvijalno u brazilskom portugalskom, sinonim za 'momak' ili 'osoba' i da nikada nisam imao nameru da uvredim", rekao je Pike.

"Nikada ne bih iskoristio reč za koju me optužuju u nekim prevodima. Prevod u nekim medijima koji sada kruži društvenim mrežama nije tačan. Diskriminaciji nema mesta ni u Formuli 1 ni u društvu i sa zadovoljstvom mogu da pojasnim moja razmišljanja u tom pogledu", dodao je 69-godišnji Brazilac.

Brazilski pisac Paolo Koeljo podržao je Hamiltona u utorak na društvenim mrežama.

"Dragi Luise. Pike je trenutno vozač najgoreg predsednika u našoj istoriji. Njegove rasističke izjave pokazuju očajničku potrebu da se vrati na scenu. Izvinjavam se u ime brazilskog naroda, koji te poštuje u voli", naveo je Koeljo.

Izjavu Nelsona Pikea osudili su rukovodstvo Formule 1, ekipa Mercedes, Medjunarodna automobilska federacija (FIA), Ferari i Meklaren, kao i brojni vozači pojedinačno.

Ekipa Red Bul, čiji je vozač Maks Verstapen partner Pikeovoj ćerki Keli, nije se oglasila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve