Nova vest
Auto-moto

Utorak, 28.06.2022.

13:00

Rasistički skandal u F1 – trostruki šampion nazvao Hamiltona "malim crnim tipom"

Organizatori šampionata Formule 1 osudili su izjavu trostrukog svetskog šampiona Nelsona Pikea, koji je rasistički govorio o vozaču Mercedesa Luisu Hamiltonu.

Izvor: SS

Autor: SS

Rasistički skandal u F1 – trostruki šampion nazvao Hamiltona
Foto: Profimedia

Brazilac, koji je šampionat osvajao 1981, 1983. i 1987. godine, upotrebio je rasistički izraz kada je govorio o Hamiltonu u brazilskom podkastu.

Pike (69) je govorio o incidentu između Hamiltona (sedmostruki svetski šampion) i vozača Red Bula Maksa Verstapena, koji se dogodio u prvom krugu prošlogodišnje trke za Veliku nagradu Velike Britanije.

Incident je nazvao "smešnim", rekao je da je Hamilton imao "sreću", da je samo Verstapen udario u zid i upotrebio je psovku kada je izrazio stav da je Hamilton napravio grešku, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Mali crni tip je ubacio auto i nije bilo načina da prođu obojica u tom uglu. Napravio je problem i sj*bao Ferstapena“, izjavio je Pike, a ove reči su tek sada izbile na videlo.

Čelnici Formule 1 su u saopštenju naveli da je rasizam neprihvatljiv u bilo kakvom obliku.

"Jezik diskriminacije i rasizma je neprihvatljiv u bilo kom obliku i nema mesta u društvu. Luis je ambasador našeg sporta i zaslužuje poštovanje. Njegovi napori da poveća različitost i uključivost su lekcija za mnoge i nešto čemu smo posvećeni u Formuli 1", navodi se u saopštenju.

Nakon izjave Pikea reagovao je i Mercedes, koji "najoštrije osuđuje svaku rasističku uvredu".

"Luis vodi naš sport u borbi protiv rasizma, i on je pravi šampion različitosti na stazi i van nje",
dodaje se u saopštenju nemačkog tima.

Pike ima istoriju kontroverznih izjava tokom profesionalne karijere. Javnosje dovodio u pitanje seksualnost Ajrtona Sene i svog rivala je nazvao "taksistom iz Sao Paula".

On je takođe i otac Ferstapenove partnerke Keli Pike.

Nakon devet trka u ovosezonskom šampionatu Formule 1 vodi aktuelni svetski šampion Verstapen sa 175 bodova, drugi je njegov timski kolega Serhio Peres sa 129 bodova, treći je vozač Ferarija Šarl Lekler sa 126, dok je Hamilton na šestom mestu sa 77 bodova.

U nedelju se na stazi Silverston vozi trka za Veliku nagradu Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve