Nova vest
Auto-moto

Utorak, 05.04.2022.

13:27

Možete li zamisliti Formulu 1 bez Monaka?

Sve se menja, pa i Formula 1, a najveća promena u "najbržem cirkusu" sveta mogla bi da razočara navijače "veterane".

Izvor: B92

Autor:B92

Možete li zamisliti Formulu 1 bez Monaka?
Foto: Profimedia

Izvršni direktor Mklarena Zak Braun podigao je prašinu izjavama da organizatori Velike nagrade Monaka moraju ponuditi nešto više od samog glamura kako bi ostali u Formuli 1.

VN Monaka jedna je od najpoznatijih trka u kalendaru Formule 1. Od prve 1955. nije se vozila samo jedne godine, a to je bila 2020, kada je pandemija prisilila na otkazivanje grand prija u Kneževini.

Samo okruženje pruža spektakl, ali VN Monaka već dugi niz godina nudi vrlo malo u smislu uzbuđenja na stazi.

Kako bolidi Formule 1 postaju sve teži i širi, preticanja na ulicama Monte Karla gotovo da i nema.

I dok se Monako smatra raskošnom, glamuroznom stanicom u kalendaru Formule 1, Braun veruje da druga mesta nude isto.

On je kao primer naveo nadolazeću Veliku nagradu Majamija, koja će debitovati tokom tekuće sezone, s povratnom VN Singapura i VN Las Vegasa, koja će se prvi put naći u kalendaru sledeće godine.

Vegas bi mogao da bude američka verzija Monaka, gradska trka u prestonici glamura.

Predsednik Formule 1 Stefano Domenikali nedavno je rekao da "pedigre" više nije dovoljan da bi tradicionalna mesta ostala u kalendaru, a Braun veruje da Monako mora učiniti više kako bi dokazao svoje mesto u rasporedu.

"Monako je uvek predstavljao najglamurozniji deo Formule 1. Mislim da Majami, Singapur, Las Vegas počinju isto biti glamurozna tržišta. Isto tako mislim da Monako treba postići iste komercijalne uslove kao i drugi Grand prijevi, a takođe možda treba da radi na načinima da prilagodi svoju stazu jer su bolidi postali veći", rekao je Braun.

Monako plaća najnižu naknadu za trku u Formuli 1, a iako Braun ne želi da se Formula 1 vodi isključivo finansijama, smatra da treba uzeti u obzir "ekonomski doprinos" sportu.

"Postoji i element koji ne bi trebalo da pokretata naše odluke, ali bi trebalo da bude deo naših odluka, a to je ekonomski doprinos sportu", rekao je Braun.

Da li on želi Monako u kalendaru?

"Radije bih imao Monako nego ne… ali baš kao što je ovaj sport veći od bilo kog vozača ili tima, mislim da je veći od bilo kog Grand prija",
zaključio je direktor Meklarena.

Tekuća sezona F1 nastavlja se u nedelju u Australiji (Melburnu od 20h). VN Monaka na programu je 29. maja.

U prve dve trke sezone pobedili su Šarl Lekler (Ferari, Bahrein) i Maks Ferstapen (Red Bul, Saudijska Arabija).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve