Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 10.10.2021.

13:30

Botas pobedio posle godinu dana – Ferstapen ispred Hamiltona

Na trci Formule 1 za Veliku nagradu Turske u Istanbulu slavio je vozač Mercedesa Valteri Botas.

Izvor: SN

Autor: SN

Botas pobedio posle godinu dana – Ferstapen ispred Hamiltona
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Botas je sa pol pozicije počeo trku u Turskoj i od prvog do poslednjeg kruga bio vodeći vozač, drugi je bio Maks Ferstapen, a treći Serhio Peres.

Kiša je padala u Istanbulu tokom čitavog jutra i kreirala određene probleme, ali i pravi trkački spektakl, pa smo incident imali već u prvoj krivini prvog kruga kada je izleteo Alonso posle kontakta sa Gaslijem.

Kasnije je Alonso "okrenuo" Šumahera i za to kažnjen sa 5 sekundi, baš kao i Gasli zbog ovog pomenutog incidenta.

Luis Hamilton je trku počeo kao 11. vozač na stazi, zbog promene motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali je velikom brzinom prolazio kroz saobraćaj i već u 13. krugu imao 6. mesto i najbrži krug trke.

Za to vreme se sjajni Karlos Sajnc probijao sa 19. pozicije i dok je Hamilton izborio poziciju 6 on je izborio poziciju 10 obišavši Fetela, ubrzo je Rikardo probao da zameni pneumatike, ali zbog specifikacija guma za promenljive vremenske uslove nije dobio ništa i samo je gubio vreme.

Nije bilo mnogo dešavanja u ovom delu trke, a najzanimljivije je bilo gledati koliko pozicija mogu da dobiju Karlos Sajnc i Luis Hamilton, pa posle zatišja su krenuli polako u boks na zamenu pneumatika gde sve postaje interesantno.

Prvo je Maks Ferstapen odlučio da menja gume, a njegovu odluku su pratili Botas i Sajnc, dok su Lekler i Hamilton odlučili da ostanu na stazi, pa je tako Lekler imao i vodeću poziciju.

Krenuo je da gubi oslonac i Botas ga je obišao bez ikakvih problema, pa su u Ferariju odlučili da je bolje da menja gume da ne bi previše izgubio. Slično su uradili i u Mercedesu uprkos tome što se Hamilton bunio i Luis tako ostaje bez treće pozicije.

Na kraju je Hamilton završio iza Leklera na mestu broj 5, dok je ljuti rival Ferstapen bio drugi i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu. Ferstapen sada ima 262.5 bodova, dok Hamilton ima 256.5 bodova.

Po prvi put u karijeri je Karlos Sajnc dobio nagradu za vozača dana, on je trku završio kao osmi, a počeo je sa 19. pozicije.

Sve detalje sa trke u Istanbulu možete da pratite uz naš LIVE BLOG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve