Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 05.09.2021.

14:35

Ferstapen prvi od Laude – najbrži na domaćem terenu

Maks Ferstapen pobednik je Velike nagrade Holandije koja se vozi na stazi Zandvort.

Izvor:

Autor:

Ferstapen prvi od Laude – najbrži na domaćem terenu
EPA/Koen van Weel / POOL

Time je postao prvi vozač od Nikija Laude koji je trijumfovao na ovoj trci.

Holanđanin je sigurno startovao sa pol pozicije koju je očuvao posle ne preteranog burnog starta u kom je najveći gubitnik bio Đovinaci koji je “pao” sa sedmog na deseto mesto.

Početak trke je obeležio dim i curenje ulja iz bolide Danijela Rikarda.

Ostali vozači su govorili svojim timovima o tome istaknuvši da ne očekuju da će se vozilo Meklarena dugo zadržati na stazi. Ipak, Rikardo je izdržao do kraja.

Što se tiče Ferštapena on je u 10. Krugu trke koja se nije vozila 36 godina stigao do svog 1000. kruga u karijeri i to u 23. godini života.

Nije uspevao duo Mercedesa da ugrozi Ferstapena do odlaska u pit stop. S obzirom na to da je Hamilton već pre toga išao na promenu pneumatika, na prvo mesto je dospeo Botas.

Po izlasku Ferstapena iz pit stopa, Finac je imao deset sekundi prednosti koje nisu bile problem za vozača Red Bula na novim gumama.

Pokušavali su iz Mercedesa da stave Ferstapena u „sendvič“, ali Botas nije uspeo da ispuni zadatak. Ruku na srce, udeo u tome je imala i činjenica da on jedini od trojice vozača nije bio na promeni pneumatika.

Grafika: SofaScore

Još jedan pit stop je bio presudan za ovu trku. Hamilton je prilikom izlaska iz istog naleteo na veliki broj vozača na stazi.

Naljutio se Britanac na članove svog tima koje je upitao zašto su ga poslali u gužvu. Ubrzo nakon njega, u pit stopu se našao Ferstapen koji je to odradio bez većih problema.

Do kraja trke Hamilton nije uspeo da ugrozi Hamiltona. Meke gume na kojima je vozio do kraja trke su ga na kraju ipak koštale, te je Holanđanin imao otvoren put prema trijumfu.

Štaviše, Hamiltonov klupski kolega Valeri Botas je ugrozio dodatni bod za Britanca s obzirom na to da je nekoliko krugova do kraja odvezao najbrži krug uprkos dva upozorenja iz svog tima.

Ipak, Hamilton u poslednjem krugu ipak vozi najbrži krug i stiže do najbržeg kruga i dodatnog boda koji bi mogao da bude veoma važan u poretku na kraju sezone.

Kada smo već kod njega, u generalnom plasmanu sada vodi upravo Maks Ferstapen dok je iza njega duo iz Mercedesa.

Naredna trka Formule 1 na programu je 12. septembra u Italiji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve