Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 18.04.2021.

14:30

Ferstapen osvojio Imolu, ogroman uspon Hamiltona posle velike greške VIDEO

Vozač Red Bula Maks Ferstapen je pobednik trke na čuvenoj stazi u Imoli za Veliku nagradu Emilije Romanje.

Izvor: SS

Autor: SS

Ferstapen osvojio Imolu, ogroman uspon Hamiltona posle velike greške VIDEO
Foto: Profimedia/Florent Gooden/DPPI

Na drugom mestu završio je Luis Hamilton u bolidu Mercedesa koji je krenuo sa pol-pozicije, na sredini trke napravio veliku grešku, pao na 9. mesto i uspeo da dođe do podijuma.

Čak je uspeo da izveze najbrži krug trke i osvoji dodatan bod kojim je sačuvao prvo mesto u generalnom plasmanu Formule 1.

Tako je sada na vrhu samo bod razlike između Hamiltona sa 44 i Ferstapena sa 43 boda.

Treći je i trećeplasirani u Imoli Lando Noris koji je izvezao sjajnu trku i zauzeo podijum.

Iza njih u prvih 10 su završili Šarl Lekler, Karlos Sainc, Danijel Rikardo, Lens Strol, Pjer Gasli, Kimi Raikonen i Esteban Okon.

Počelo je vrlo burno, tako što su Luis Hamilton i Maks Ferstapen imali kontakt iz kog je šampion sveta izvukao "deblji kraj".

Njegov bolid je oštećen i izgubio je prvo mesto koje je do sekund ranije imao. Ferstapen je poveo karavan i, bez obzira na uslove na stazi, vrlo suvereno ga čuvao.

Videli smo puno izletanja sa staze, pri kojima su prednjačili Serhio Peres i Karlos Sainc, a kasnije i Kimi Raikonen.

Kako je trka odmicala, tako je kiša prestala, a staza se sušila iz kruga u krug. Tako su i vozači morali redom u boks na promenu guma.

I tu smo dobili prvu veliku grešku Mercedesa, jer su dosta sporo zamenili pneumatike Luisu Hamiltonu i on se vratio iza Maksa Ferstapena.

Pokušavši to da nadoknadi šampion sveta je napravio kardinalnu grešku i izleteo sa staze, praktično se ukopavši u zemlju sa strane. Morao je da vozi u rikverc, veoma oprezno, da ne ometa druge vozače i vratio se tek kao deveti.

Ali, gotovo sekund kasnije desio se veliki sudar između Valterija Botasa i Džordža Rasela. Botas je zatvorio Rasela, nije imao gde, morao je na zemlju, a onda je došlo do kolizije koja je i jednog i drugog izbacila iz trke.

Oba bolida su bila potpuno uništena, čak su se njih dvojica posvađali neposredno posle sudara, a usledila je crvena zastava i pauza od gotovo 40 minuta.

Kada je trka nastavljena, Ferstapen je umalo napravio veliku grešku, ali je imao sreće, dok je Hamilton sa 9. pozicije krenuo u prodor ka podijumu.

Pomogli su mu Raikonen i Peres greškama, a pretekao je Gaslija i Rikarda za munjevito 5. mesto. Potom su pali i vozači Ferarija, Karlos Sainc i Šarl Lekler za poziciju broj tri.

Na kraju je poklekao i Lando Noris, te je Hamilton uspeo da završi trku na drugoj poziciji i sa najbržim krugom staze sačuva prednost u šampionatu Formule 1.

Sva dešavanja u Imoli pratili smo iz kruga u krug putem Live BLOG-a na B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d