Hamilton traži da deca u Britaniji uče više o istoriji ropstva

Svetski šampion u Formuli 1, Luis Hamilton, izjavio je da je pokret "Black Lives Matter" imao izuzetan uticaj na njegove vođnje u toku protekle sezone.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Photo by Getty Images/Getty Images for FIA
Photo by Getty Images/Getty Images for FIA

On je osvojio vozeći u timu Mercedesa svoju sedmu šampionsku titulu i time izjednačio rekord Nemca Mihaela Šumahera.

Hamilton je sada pozvao vlasti u Velikoj Britaniji da posvete više prostora u školama proučavanju istorije, naročito koja se tiče prošlosti tamnoputih ljudi.

"Kada odrastate u Velikoj Britaniji, učite uglavnom o istoriji belih ljudi, jednostavno je tako. Ne smemo da dozvolimo da ovaj pokret zamre. Moramo ga održavati, ali okolnosti konačno moraju da se promene. Želim da moji mlađi rođaci uče o istoriji obe strane. Naravno da uče o istoriji uopštem ali i o prošlosti tamnoputih, bilo bi lepo za njih da znaju više o poreklu svojih roditelja i njihovoj prošlosti kao tamnoputih ljudi", kaže Hamilton.

On je svestan da tvari neće ići tako jednostavno.

"U zamci smo jer istorija ne može da se saopšti bez konfrontacija dve stvari o kojima u ovoj zemlji ne vole da pričaju. Jedna je ropstvo, druga je nasilje imperije", dodao je vozač Mercedesa.

Nedavno je dobio nagradu za sportsku ličnost godine, ali kaže da je pokret "Crni životi su važni" imao velikog udela.

"Ovo su bile drugačije vožnje od onih iz prošlosti. Biti prvi na kraju trke i na kraju izvesti taj pozdrav klečanjem pokreta "Crni životi su važni", značilo je davanje dodatnog značaja celoj priči", poručio je Hamilton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.