Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 10.09.2020.

10:10

Fetel od sledeće sezone vozi Aston Martin

Četvorostruki šampion Formule 1 Sebastijan Fetel će od sledeće sezone voziti za ekipu Aston Martin.

Izvor: B92

Autor:B92

Fetel od sledeće sezone vozi Aston Martin
Photo by Miguel Medina - Pool/Getty Images

Nemac će napustiti Ferari i preći u tim koji ove sezone nastupa pod nazivom Rejsing Point.

Fetel napušta Ferari jer mu italijanska ekipa nije ponudila novi ugovor.

"Ovo je nova avantura za mene sa legendarnom automobilskom kompanijom", saopštio je Fetel koji nije otkrio na koliko godina je potpisao ugovor sa Aston Martinom.

Uobičajeno je u F1 da se ugovori potpisuju na tri godine.

"Izuzetno sam ponosan što mogu da kažem da ću biti vozač Aston Martina 2021. Impresionirali su me rezultati koje tim postiže ove godine i verujem da je budućnost još svetlija. Energija i posvećenost Lorensa (Strol, vlasnik) ovom sportu je inspirišuća i verujem da ćemo zajedno izgraditi nešto posebno",
dodao je Nemac.

Fetel je bio šampion F1 četiri uzastopne godine (2010, 2011, 2012, 2013) sa Red Bulom, dok sa Ferarijem nije uspeo da ugrozi Mercedes.

"I dalje mnogo volim F1 i motivisan sam da trkam u prvim redovima. Uraditi to sa Aston Martinom će biti privilegija",
zaključio je Fetel.

Fetel je jedan od najuspešnijih vozača u istoriji F1 sa 53 pobede ispred njega su samo Mihael Šumaher i Luis Hamilton, koji uz Huana Manuela Fanđa jedini imaju i više titula od njega.

Međutim, Fetelova reputacija nije kakva je bila nakon tri teške godine u Ferariju gde je retko stizao do pobeda, često i zbog sopstvenih grešaka.

Tako je prošle sezone znatno uspešniji u bolidu Ferarija bio njegov timski kolega Šarl Lekler, što je dovelo do međusobnog nadmetanja koje je kulminiralo sudarom na Velikoj nagradu Brazila.

Ferari je odlučio da se fokusira na Leklera kao lidera tima, dok su Ferela, ponosnog i uspešnog šampiona videli kao distrakciju.

Stoga nisu ni pregovarali sa nemačkim vozačem o novom ugovoru već su dogovorili saradnju sa Karlosom Sajncom.

"Ružičasti Mercedes"

Rejsing Poing je naslednik ekipe koja je 1991. godine osnovana kao Džordan.

Istakao se u tekućoj, skraćenoj sezoni F1 kao treći najbolji tim, mada ga od starta prate kontroverze zbog kopiranja Mercedesovog bolida iz 2019.

Ekipa je prošlog meseca kažnjena sa 15 poena i 400.000 evra zbog nedozvoljenog kopiranja Mercedesovih kočionih kanala iz prošle sezone.

Ovaj slučaj je doveo do dodatnih pojašnjenja pravila za sledeću sezonu kako bi se izbegle situacije da ekipe kopiraju jedni druge.

Aston Martin će sledeće sezone nastupiti u F1 pod ovim imenom nakon što je ekipu Rejsing Point i britanskog proizvođača sportskih automobila preuzeo kanadski milijarder Strol.

Strol je pomogao finansijski F1 2018, a početkom ove godine je preuzeo Aston Martin koji već godinama ide iz jedne u drugu finansijsku krizu.

Kanađanin se obogatio u modnoj industriji, a ceo život je fasciniran trkama Formule 1 kao. Poseduje veliku kolekciju klasičnih automobila.

Njegov sin Lens Strol vozi upravo za Rejsing Point, a proteklog vikenda je stigao do prvog podijuma u karijeri.

Prvi vozač ekipe je Serhio Peres, čija se sad pozicija dovodi u pitanje s obzirom da ima ugovor od 2022.

Meksikanac je doneo dosta sponzorskog novca prošle jeseni kada je potpisao ugovor, ali je Ferarijeva neočekivana odluka da odustane od Fetela naterala Strola da iskoristi priliku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

4 d

U fokusu

Vidi sve