Pucale gume u poslednjem krugu, Hamilton ubedljivo slavio!

Luis Hamilton je pobedio na trci za Veliku nagradu Velike Britanije.

SNIzvor: B92
Podeli
Photo by Peter Fox/Getty Images
Photo by Peter Fox/Getty Images

Kakva ludnica u završnici trke na Silverstonu!

Delovalo je kao da će Hamilton i Botas lako doneti duplu pobedu Mercedesu, a onda su obojica doživela rupturu prednjeg levog pneumatika i tu nastaje drama.

Tokom 50 krugova smo gledali maltene jedan isti scenario: Luis Hamilton ubedljivo prvo, Valteri Botas drugi sa velikom razlikom ispred Maksa Ferstapena i sve je ličilo na to da nas čeka dosadna trka i pobeda Mercedesa.

Treba spomenuti i velike probleme, Niko Hilkenberg trku nije ni počeo, dok su Magnusen i Kvjat morali da završe ranije zbog incidenta sa Albonom, odnosno izletanja sa piste nakon što je zadnji kraj pobegao.

Roman Grožan je u jednom momentu imao sjajnu trku, ali jedini nije išao na zamenu pneumatika i srednje tvrde gume nisu izdržale do kraja, plus je "pokupio" i kaznu od 5 sekundi, pa vikend nije baš završio kako se nadao.

Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images
Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images

Dok su Hamilton i Botas "kruzirali" ka lakoj pobedi, tada smo videli da prvo Botasu, a ubrzo i Hamiltonu puca guma! Maks Ferstapen je momentalno iskoristio ovaj poklon i obišao Botasa, pa se činilo da može i do pobede.

Ipak su iz Red Bula odlučili da Maks ode u boks po meke gume, kako bi zabeležio najbrži krug trke i uzeo jedan bod, a ispostaviće se da ga je to koštalo eventuelne šanse za pobedu.

Hamilton bez prednjeg levog pneumatika nije mogao mnogo brzo da ide, ali je to bilo dovoljno da stigne prvi, bez da u jednom momentu njegovo mesto bude ozbiljnije ugroženo, a njegov kolega Botas je morao na zamenu guma i zbog toga ispao iz bodova.

Photo by Will Oliver/Pool via Getty Images
Photo by Will Oliver/Pool via Getty Images

To nije sve, Karlosu Sajncu je takođe pukao pneumatik i ostao je bez pozicije, što je maksimalno iskoristio Danijel Rikardo i trku završio na poziciji 4, iza Hamiltona, Ferstapena i Leklera.

Peti je, na kraju, bio Lando Noris, a potom idu Okon, Gasli, Albon, Strol i Fetel, koji je tokom čitave trke imao velike probleme i u jednom momentu nije mogao da obiđe Pjera Gaslija u Alfa Tauriju.

Trke Formule 1 možete pratiti UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.