Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 05.07.2020.

14:45

"Ukleta trka" – 9 odustajanja, Botas pobedio, Noris i Lekler na podijumu!

Valteri Botas pobedio je na prvoj trci Formule 1 u Austriji.

Izvor: SN/SS

Autor: SN/SS

Photo by Mark Thompson/Getty Images

Posle 71 kruga u Austriji Valteri Botas je uspeo da osvoji prvu pobedu.

Trka je bila "haotična", videil smo devet odustajanja, tri "sejfti kara", dve kazne od pet sekundi za Luisa Hamiltona i Serhija Peresa.

Zbog ovih pomenutih kazni, videli smo da su sjajnog Botasa na podijumu ispratili Šarl Lekler iz Ferarija i Lando Noris iz Meklarena, fantastična trka o kojoj će se zaista dugo pričati.

Posle pet crvenih svetala sezona Formule 1 je napokon počela, a pri dozvoljenom DRS videil smo da je Lando Noris izgubio dva mesta i u 6. krugu Valteri Botas postavlja najbrži krug trke.

Aleksander Albon je uspeo da vozi svoju trku jako dobro, da drži Hamiltona daleko od svog timskog kolege Ferstapena i Valterija Botasa, ali je u DRS zoni napravio sjajan manevar i obišao Albona.

Samo dva kruga kasnije videli smo prvo odustajanje – Maks Ferstapen je imao problema sa bolidom i morao prvi da odustane veoma rano.

"Ovo je frustrirajuće, imali smo elektronski problem koji se upravo istražuje i rešava", rekao je Kris Horner posle Maksa Ferstapena za vreme trajanja trke.

Mercedes je nastavio dominaciju, Botas i Hamilton su se smenjivali sa najbržim krugovima, a onda je došao novi peh i Danijel Rikardo je zbog mehaničkog kvara morao da odustane.

Samo par krugova kasnije odustaje i Lans Strol posle izletanja sa staze, posle par krugova bez problema Esteban Okon je napao Kevina Magnusena, njemu kočnice otkazuju i imamo prvi "Sejfti kar".

Bio je 31. krug kada smo ponovo videli trkanje, a Botas odmah postavlja dva brza kruga, da bi Hamilton počeo da se približava Botasu i to je manje-više bilo sve što smo videli u tom periodu.

Hamilton i Botas su dobili po obaveštenje o problemima bolida, a Džordž Rasel je zbog mehaničkog kvara morao da odustane već u 51. krugu trke, dok je zajedno sa njim odustao i Roman Grožan.

Grožan je u 50. krugu izelteo sa staze posle problema sa kočnicama, kao i njegov kolega i trku nije mogao da nastavi, a gledali smo drugi "Sejfti kar".

I to nije sve. Ni blizu. Kimi Raikonen je vozio svoju trku i u jednom momentu je ostao bez prednjeg desnog točka! Po treći put smo videli vozilo bezbednosti, a svi vozači su otišli u boks.

Odmah po nastavku trke smo videli incident. Aleksander Albon je kreno da obilazi Luisa Hamiltona, bio ispred njega, da bi ga ovaj udario i "bacio" na začelje i ubrzo je kažnjen sa dodatnih 5 sekundi.

Lekler je bio silno motivisan, obišao Karlosa Sajnca i Landa Norisa i popeo se na mesto broj 4, potom obilazi Peresa i penje se na 3. mesto što je značilo da će biti drugi zbog Hamiltonove kazne.

To je saznao i Lando Noris koji je nastavio da dodaje gas, ubrzo i on obišao Serhija Peresa, koji je takođe kažnjen sa 5 sekundi zbog brze vožnje u "Pit lejnu", a u 70. krugu trke smo videli da je Danil Kvijat ostao bez zadnjeg desnog točka.

Lando Noris je u poslednjem krugu postavio najbrže vreme i osigurao treće mesto, što je njegov prvi podijum u karijeri i jedan je od najmlađih vozača koji su to uspeli.

Pobednik trke je Valteri Botas, iza njega su Šarl Lekler i Lando Noris odnosno Luis Hamilton, Karlos Sajnc, Serhio Peres, Pjer Gasli, Esteban Okon, Antonio Đovinaci, Sebastijan Fetel i Nikolas Latifi.

Ostali trku nisu završili, a sledeće takmičenje je na istom mestu već za 7 dana.

Kompletnu trku možete pratiti UŽIVO putem našeg LIVE BLOG–a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve