"Formula E je poštenija od Formule 1" VIDEO

Nemački vozač Paskal Verlajn uporedio je Formulu 1 i njenu električnu verziju Formulu E.

Izvor: B92
Podeli
Photo by Joe Portlock/FIA ABB Formula E Handout via Getty Images
Photo by Joe Portlock/FIA ABB Formula E Handout via Getty Images

Pored Verlajna, u Formuli E nastupa još nekoliko bivših vozača F1: Stofel Vandorn, Brendon Hartli, Lukas di Grasi, Žan-Erik Vernj, Felipe Masa, Sebastijen Buemi, Žerom Dambrosio.

Verlajn je dve godine vozio u F1 (2016. i 2017) za Manor i Zauber, a najbolja pozicija koju je osvojio bilo je osmo mesto.

Dugo je dovođen u vezu sa Mercedesom, ali se ispostavilo kao neuspeli projekat Totoa Volfa.

Preko DTM šampionata u međuvremenu je stigao do Formule E gde vozi za ekipu Mahindra Rejsing.

"Formula E je veoma konkurentna. Imamo mnogo proizvođača na visokom nivou. Ali ono u čemu najviše uživam je što je vrlo poštena konkurencija. Postoje druge kategorije gde su veći brendovi i manji timovi pa se primeti ogromna razlika u konkurenciji u svakom krugu", rekao je Verlajn.

Nemac smatra da postoji veća jednakost u električnoj konkurenciji.

"Sviđa mi se ideja da su neki delovi bolida isti za sve, na primer, ne možeš da menjaš aerodinamiku. S druge strane, timovi i dalje mogu da razvijaju svoj pogon, pa na tom polju mogu da naprave razliku, ali su te razlike znatno manje nego u F1", kaže bivši vozač F1.

"Generalno je poštenije. Ne postoje samo jedan ili dva tima koja mogu da pobede, već mnogo njih, skoro svako ima šansu da pobedi i to mi se mnogo sviđa. Pa kad imaš dobar dan osećaš da si uradio nešto veliko. Boriš se protiv svih vozača", zaključio je Verlajn.

Pre pauze zbog koronavirusa voženo je pet trka Formule E na kojima je viđeno pet različitih pobednika.