Nova vest
Auto-moto

Subota, 21.03.2020.

17:56

Sena bi danas napunio 60 godina

Na današnji dan pre tačno 60 godina rodio se jedan od najboljih vozača Formule 1, Aerton Sena.

Izvor: SN

Autor: SN

Sena bi danas napunio 60 godina
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Legendarni vozač je rođen u Sao Paulu u Brazilu u jednoj imućnoj porodici koja je posedovala fabrike.

Sena je kao mali imao problema sa motorikom, recimo, nije mogao sam da se popne uz stepenice, a kasnije je bio veliki sportista i u nekoliko sportova se isticao.

Međutim, jedna je prevladala. Ljubav prema automobilizmu i još u kartinzima je pobeđivao sve, čak i dečake nekoliko godina starije od sebe.

Kasnije je postao majstor za vožnju po kiši, pa je dobio i nadimak "Kišni čovek", pogotovo se priča o njegovim nastupima u Monte Karlu gde je ujedno upisao i najviše trijumfa.

Sena je svoju karijeru u Formuli 1 počeo u Tolemanu pa je posle bio u Lotusu, Meklarenu i Vilijamsu, a tokom karijere je upisao 41 pobedu i još 39 puta se našao na postolju uz tri šampionske titule – 1988. godine, 1990. i 1991. godine.

Njegova smrt je promenila Formule 1, ali je dovela do povećanja bezbednosti, a poginuo je na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli, u čuvenoj krivini "Tamburelo" kada se zakucao u zid pri brzini od 300 km/h.

Oženio je brazilsku TV voditeljku Lilian de Vasonselos de Suza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve