Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 10.10.2019.

10:58

Tajfun preti Formuli 1

Čelnici Formule 1 i vlasti Japana odložili su za petak odluku o održavanju kvalifikacija za trku za Veliku nagradu Japana.

Izvor: B92

Autor:B92

Tajfun preti Formuli 1
Tajfun preti vozaèima kao i 2004. (EPA/Franck Robichon)

Razlozi za zabrinutost su očekivani jaki vetrovi i obilne kiše zbog udara tajfuna Hagibis.

Očekuje se da će tajfun u subotu udariti južnu obalu ostvara Honšu, gde se nalazi staza Suzuka, na kojoj se održavaju auto moto takmičenja.

"Ulažu se svi napori da se na minimum svedu sve izmene u rasporedu. Međutim, bezbednost navijača, takmičara i svih na stazi Suzuka ostaju prioritet", navodi se u saopštenju Formule 1, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Čelnici Formule 1 pažljivo prate dešavanja, a Japanska meteorološka agencija navela je da će tajfun Hagibis biti najjači ove godine. Zbog nevremena već su otkazane dve utakmice na Svetskom prvenstvu u ragbiju. Očekuje se da će vetar dostići brzinu od 160 kilometara na sat. Konačnu odluku o otkazivanju kvalifikacija doneće gradske vlasti, koje imaju obavezu da zatvore stazu i savetuju ljude da ostanu u zatvorenom.

"Prilično je jasno da nećemo moći da vozimo ako tajfun udari ovde", rekao je vozač Ferarija Šarl Lekler.

Do sada su kvalifikacije u Japanu odložene u dva navrata zbog tajfuna, 2004. i 2010. godine. Oba puta održane su u nedelju ujutro, uoči trke. Kvalifikacije za trku u Japanu trebalo bi da se održe u subotu od 8 časova po srednjeevropskom vremenu, a trka je na programu u nedelju od 7.10.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve