Nova vest
Auto-moto

Utorak, 21.05.2019.

16:11

Sportski svet odao počast Nikiju Laudi

Direktor ekipe Mercedes Toto Volf rekao je da će Niki Lauda ostati jedna od najvećih legendi Formule 1.

Izvor: SN

Autor: SN

Sportski svet odao počast Nikiju Laudi
Photo by Dan Mullan/Getty Images

Lauda je juče umro, manje od godinu dana od transplantacije pluća.

"Luda je bio mešavina herojstva, humanosti i iskrenosti, u kokpitu i van njega. Njegova smrt ostavlja prazninu u Formuli 1. Nismo samo izgubili heroja, koji je izveo najveći kambek ikada vidjen, već i čoveka koji je doneo dragocenu jasnoću i iskrenost u modernu Formulu 1. Mnogo će nam nedostajati kao naš glas zdravog razuma",
naveo je Volf.

Lauda je vozačku karijeru završio 1985. godine, ali je ostao u Formuli 1, a od 2012. godine je bio čelnik Mercedesa i učestvovao je u dovodjenju petostrukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona u tim.

Njegove bivše ekipe Meklaren i Ferari izrazile su žaljenje zbog Laudine smrti.

"Počivaj u miru Niki Lauda. Zauvek ćeš biti u našim srcima i zauvek besmrtan u našoj istoriji. Zajednica motosporta danas žali veliki gubitak prave legende. Šaljemo saučešće porodici i prijateljima", naveo je Ferari, sa kojim je Lauda bio šampion 1975. i 1977. godine.

U Meklarenu su dubko ožalošćeni zbog smrti Laude, koji je 1984. godine osvojio šampionsku titulu sa tom ekipom.

"Svi u Meklarenu smo duboko ožalošćeni kada smo čuli da je naš prijatelj, kolega i šampion iz 1984. godine Niki Lauda umro. Niki će zauvek biti u našim srcima i ugradjen u našu istoriju", naveo je Meklaren.

Bivši šampion iz 2009. godine Dženson Baton postavio je na društvenim mrežama fotografiju Laude, uz poruku: "Počivaj u miru". Šampion iz 2016. godine Niko Rozberg pohvalio je Laudinu strast i borbeni duh.

"Ja i oko 100 miliona tvojih navijača širom sveta, koje si takodje snažno inspirisao da nikada ne odustaju u najtežim trenucima, mislimo na tebe i na tvoju porodicu i želimo da počivaš u miru"
, naveo je bivši vozač Mercedesa.

Vozač Hasa Roman Grožan naveo je da je "legenda otišla", a bivši vozač Džoni Herbert da je Laudina smrt "veliki gubitak za sport" i da "ostavlja prazninu u našim srcima".

Dvostruski šampion Moto GP šampionata Kejsi Stoner naveo je da je Lauda "prava ikona i legenda motosporta". Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je Lauda "veliki uzor", koji se "u više navrata borio i vraćao u život".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve