Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 16.09.2018.

14:00

Dominacija Hamiltona u Singapuru, Fetel sve dalje od Britanca

Luis Hamilton, vozač Mercedesa, pobednik je Velike nagrade Singapura – petnaeste trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Izvor: LN

Autor: LN

Dominacija Hamiltona u Singapuru, Fetel sve dalje od Britanca
Getty Images

Britanac je zasluženo došao do trijumfa i novih 25 bodova. Aktuelni šampion sada ima 40 bodova prednosti u odnosu na Sebastijana Fetela.

Vozač Ferarija završio je na tek trećem mestu, iako je imao veoma dobar start. Fetela je boljeg rezultata omela strategija ekipa, koja se ispostavila veoma loša.

Ispred Fetela završio je Maks Ferstapen, dok su četvrti i peti završili Valteri Botas, odnosno Kimi Raikonen. Prvih deset kompletirali su još Danijel Rikardo, Fernando Alonso, Karlos Sainc, Šarl Lekler i Niko Hulkenberg.

Trka nije krenula burno kao prošle godine, ali je viđen manji incident između kolega Serhija Peresa i Sebastijana Okona. Mladi Francuz morao je da odustane jer mu je bolid bio previše oštećen.

Ubrzo je izašlo sigurnosno vozilo na stazu, a dok se to nije desilo Fetel je uspeo da prestigne Ferstapena i dođe do drugog mesta. Nemac je tako došao u šansu da prestigne Hamiltona posle letećeg starta, međutim nismo uspeli da vidimo napad, a kamoli preticanje.

Aktuelni šampion bio je baš dominantan, a pomogla mu je i ekipa Ferarija koja je odabrala lošu taktiku. Posle promene guma Fetel se vratio iza Serhija Peresa, koji ga je dosta usporio.

Ferstapen je to iskoristio i izašao na stazu pre Nemca. Tu je praktično trka bila gotova, Fetel nije nijednom ugrozio Holanđanina, dok je Hamilton čvrsto držao prvo mesto.

Od 28. do 30. septembra na programu je Velika nagrada Rusije.

KRAJ! Hamilton je pobednik Velike nagrade Singapura.

58. krug – Hamilton će gotovo sigurno doći do pobede na Velikoj nagradi Singapura. Ferstapen je siguran na drugom mestu, Fetel na trećem, međutim i dalje se vodi borba između Botasa i Raikonena za četvrtu poziciju.

55. krug – Najveća, i jedina borba se trenutno vodi za 4. poziciju između vozača Mercedesa Valterija Botasa i Kimija Raikonena iz Ferarija. Nije daleko ni Danijel Rikardo.

49. krug – Hamilton drži Ferstapena na pristojnom rastojanju od 4,5 sekundi. Nema promena ni iza njih, a po svemu sudeći neće ni biti. Alonso je i dalje na sedmoj poziciji, ispred Sainca, Leklera i Hulkenberga.

44. krug – Pozicije se ne menjaju već duže vreme. 1. Hamilton, 2. Ferstapen, 3. Fetel, 4. Botas, 5. Raikonen, 6. Rikardo. Iza Australijanca nalazi se Fernando Alonso, sa nestvarnih 57 sekundi zaostatka.

39. krug – Ferstapen je opasno pripretio Hamiltonu za čelnu poziciju. Napao ga je, prišao mu jako blizu, ali je iskusni vozač Mercedesa uspeo da odbije napad mladog Maksa. Na kraju je sve "palo u vodu" za vozača Red Bula, koji je opet na skoro četiri sekunde zaostatka.

Peres je prvo izbacio iz trke klupskog kolegu Estebana Okona, a sad je doživeo novi incident i opet je on kriv! Ovoga puta Sirotkin je prošao dobro, a Peres je morao u boks i trenutno je na poslednjem mestu trke.

34. krug – Bez promena, bez dešavanja... Halimton je ispred Ferstapena skoro pet sekundi, a slična udaljenost je između njega i Fetela. Ali, evo sudara, evo novog incidenta. Serhio Peres ostaje bez zadnjeg levog pneumatika. Katastrofa za Fors Indiju

28. krug – Rikardo konačno ide na zamenu guma i gubi to "lažno" prvo mesto. Od sada će voziti na ultramekim gumama, a na stazu se vratio na 6. poziciji.

24. krug – Serhio Peres se žali svom timu na lošem trenutku za izlazak iz boksa. Trenutni prvoplasirani je Danijel Rikardo, koji je iskoristio odlazak u boksove. Iza njega je Hamilton, a slede Ferstapen, Fetel, Botas i Raikonen.

16. krug – Odmah nakon Fetela u boks odlazi i lider trke Hamilton, koji je odradio odličan posao pre odlaska, te se sada vratio na petom mestu, dva ispred Fetela, a odmah ispred Peresa

15. krug – Ferari prvi reaguje i Fetel ide u boks. Na stazu se vraća na sedmoj pozociji. U međuvremenu, Luis Hamilton "podebljava" prednost i upravo je završio najbrži krug staze.

11. krug – Bez većih promena, ali što je bitnije i incidenata. Hamilton beži Fetelu za nešto više od jedne sekunde, a iza je poredak isti – Ferstapen, Botas, Raikonen, Rikardo.

5. krug – Sejfti kar je konačno van staze i trka je nastavljena. Hamilton prvi, Fetel i Ferstapen iza njega, Okon van trke.

U međuvremenu, dok se odvijao incident, Fetel je prestigao Ferstapena i sada je on drugi, odmah iza Hamiltona.

1. krug – Formula i incidenti na startu... Esteban Okon izleće sa staze na samom početku i trka je za njega završena, jer ga je Serhio Peres, klupski kolega, poslao u zid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve