Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 08.07.2018.

15:00

Fetel slavio ispred Hamiltona u 'ludilu' Silverstona!

Sebastijan Fetel, vozač Ferarija, slavio je na velikoj nagradi Velike Britanije voženoj na stazi Silverston.

Izvor: AK, PT

Autor: AK, PT

Fetel slavio ispred Hamiltona u 'ludilu' Silverstona!
Tanjug/ AP Photo/Luca Bruno

Na najboljoj trci ove sezone Nemac je uspeo da pobedi tako što je na pet krugova do kraja obišao Valterija Botasa.

Drugi na cilj stigao je aktuelni šampion Luis Hamilton, dok je mesto na podijumu kompletirao Kimi Raikonen. Botas je na kraju završio tek četvrti.

Prvih deset kompletirali su još Danijel Rikardo, Niko Hulkenberg, Esteban Okon, Kevin Magnusen, Fernando Alonso i Serhio Peres.

Od starta trke krenulo je ludilo. Raikonen je napravio grešku i udario Hamiltona, koji je pao na poslednje mesto. Kontakt je bio gumama, tako da nijedan bolid nije pretrpeo veće oštećenje.

Hamilton je krenuo sa poslednjeg mesta, dok je Raikonen izgubio mesto i bio je iza vozača Red Bula. Na prvom mestu izbio je Sebastijan Fetel ispred Valterija Botasa. Kimi je kažnjen sa deset sekundi zbog greške.

Kako je trka odmicala Hamilton je napredovao, ali kako bi došao u kontakt sa vodećima, bio mu je potreban neki 'haos' u vidu 'sejfti kara' na stazi. To se i desilo u 33. krugu.

Vozilo bezbednosti usporilo je i pribiližilo vozače, nešto je najviše odgovaralo Hamiltona. Kada se 'sejfti kar' sklonio sa staze, Raikonen je pokušao da obiđe Ferstapena, međutim nije uspeo. Tada se desio još jedan incident.

Karlos Sainc i Roman Grožan imali su udes i posle samo dva kruga vožnje, vozilo bezbednosti ponovo je moralo da izađe iz boksa. Kada se 'sejfti' sklonio krenula je odlučujuća borba.

Fetel uspeo je da obiđe Botasa, kao i Hamilton, ali i Raikonen. Finac iz Mercedesa tako je pao na četvrto mesto. Britanac nije uspeo da ugrozi Nemca na prvoj poziciji, kao što nije ni Raikonen akutelnog šampiona F1.

Bez sumnje prisustvovali smo najboljoj trci ove sezone, a na kraju je kao pobednik izašao Sebastijan Fetel.

Tok trke:

52. krug KRAJ! Fetel slavio ispred Hamiltona i Raikonena!

50. krug Sebastija Fetel nalazi se pred pobedom. Hamilton zaostaje dve sekunde za Nemcem, isto kao i Raikonen za Britancem.

48. krug Valterija Botasa obilazi i Lusi Hamilton, sada je red na Kimija Raikonena. Iskusniji Finac obilazi mlađeg!

47. krug Maks Ferstapen izleteo je sa staze, međutim vratio se ubrzo. Rikardo je sada ispred njega. Sebastijan Fetel obilazi Valterija Botasa! Nemac je sada prvi!

45. krug Najbolja trka ove sezone! Botas, Fetzel, Hamilton i Raikonen, ovako izgleda poredak. Nemac pokušava da obiđe Finca, odnosno Raikonen Hamiltona. Sjajna trka! Vozači Mercedesa odlično se brane.

44. krug Mala greška Maksa Ferstapena, koju odmah koristi Kimi Raikonen. Finac obilazi Holanđanina i sada je četvrti. Velika borba i između Fetela i Botasa. Finac se odlično brani!

42. krug Krenulo je 'ludilo'. Sebastijan Fetel napada Valterija Botasa, međutim Finac odoleva. Hamilton je iza Fetela, kao što je i Raikonen iza Ferstapena.

40. krug Do kraja trke ima još dvanaest krugova. 'Sejfti kar' bi trebalo uskoro da se skloni. Poredak na stazi je: Botas, Fetel, Hamilton, Ferstapen, Raikonen, Rikardo...

39. krug Vozilo bezbednosti ponovo izlazi na stazu, samo dva kruga nakon što se sklonilo. Viđen je udes Sainca i Grožana i trka ponovo staje.

38. krug Kimi Raikonen obilazi Maksa Ferstapena, međutim mladi Holanđanin uzvraća udarac i vraća se na četvrto mesto.

37. krug Krenulo je! Trka je ponovo krenula, svih šest vozača nalaze se veoma blizu...

36. krug Vozilo bezbednosti je i dalje na stazi...

34. krug Fetel je otišao u boks, dok Bosta to nije uradio. Trenutno na stazi ovako stvari stoje: Botas, Fetel, Hamilton, Ferstapen, Raikonen, Rikardo...

33. krug Promena na stazi. Markus Erikson izleteo je sa staze i na nju izlazi vozilo bezbednosti. Hamilton se vraća u borbu za pobedu.

31. krug Taktički potez Red Bula. Danijel Rikardo zamenio je pneumatike, prešao je meke gume i očekuje se da bude brz u završnici trke. Rikardo zaostaje 10 sekundi za Hamiltonom, odnosno 16 za Raikonenom.

29. krug Aktuelni šampion F1 smanjuje zaostatak za Kimijem Raikonenom. Hamilton sada ima oko sedam sekundi zaostatka. Dosta je brži od Finca na stazi.

26. krug Luis Hamilton otišao je prvi i verovatno poslednji put na promenu pneumatika. Britanac se vratio na šesto mesto i zaostaje za Raikonenom 11 sekundi.

24. krug Botas obilazi Hamiltona, kako bi nastavio trku sa Sebastijanom Fetelom. Nemac ima tri sekunde prednosti u odnosu na Finca.

22. krug Botas odlazi sledeći u boks i izlazi na stazu iza Hamiltona, koji tek treba da menja pneumatike.

21. krug Fetel prvi odlazi na zamenu pneumatika među glavnim liderima, otišao je u bok sa 21 sekundom prednosti u odnosu na Hamiltona i vratio se na stazu ispred Britanca. Botas izlazi na čelo.

19. krug Vozač Ferarija stiže do šeste pozicije, a polako kreće zamena guma među liderima, prvi u boks odlaze vozači Red Bula.

14. krug Finac odlazi u boks da "odradi" kaznu i sredi oštećeni bolid, vraća se na stazu kao 11, ali na novim gumama brzo obilazi dvojicu rivala.

12. krug Raikonen želi da forsira bolid kako bi nadoknadio deset sekundi, ali mu ekipa ne dozvoljava da ne bi preopteretio prošlogodišnji agregat.

11. krug Hamilton je brzo odradio lakši deo posla i stigao do šeste pozicije, ispred njega je sada otvorena staza, pa bi trebalo relativno brzo da nadoknadi 13 sekundi zaostatka za Rikardom.

8. krug U međuvremenu, Raikonen je kažnjen deset sekundi zbog kontakta sa Hamiltonom. I on ima problema, njemu je oštećeno prednje krilo.

7. krug Hamilton je u zoni bodova, nije daleko od šeste pozicije, ali se i dalje žali na štetu na zadnjem delu bolida.

5. krug Hamilton agresivnom vožnjom brzo napraduje u poretku, stiže do 12. pozicije, a lako obilazi i Alonsa.

3. krug Fetel povećava razliku u odnosu na Botasa na 3,6 sekundi, treći je Ferstapen kojem za vrat diše Raikonen.

2. krug Hamilton se posle kontakta okrenuo van staze, ali se vratio u trku kao poslednji: Žali se svojim menhaničarima na problem sa zadnjim pneumatikom, dok mu iz boksa odgovaraju da su svi sistemi u redu.

1. krug Odmah drama na startu, Fetel najbolje kreće i ekspresno obilazi Hamiltona, Britanca prestiže i timski kolega Botas, a onda u drugoj krivini Raikonen suviše agresivno pokušava da ga obiđe i udara ga u zadnji desni pneumatik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

3 d

U fokusu

Vidi sve