Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 15.04.2018.

08:28

F1: Rikardo doneo Red Bulu prvo slavlje u sezoni!

Vozač Red Bula Danijel Rikardo pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine u Šangaju.

Izvor: B92

Autor:B92

F1: Rikardo doneo Red Bulu prvo slavlje u sezoni!
Photo by Lars Baron/Getty Images)

To je prva pobeda Red Bula u Kini od 2010. godine.

Australijski vozač je u 46. krugu pretekao Botasa i obezbedio Red Bulu prvu pobedu u sezoni, a šestu u karijeri.

Osim dobre vožnje trijumf je ostvario i zahvaljujući dobroj strategiji, pošto je Red Bul išao na zamenu guma dok je bezbednosno vozilo bilo na stazi, a to nisu učinili Ferari ni Mercedes.

Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa, a treći je bio Kimi Raikonen iz Ferariija.

Aktuelni svetski šampion Luis Hamilton zauzeo je četvrto mesto, a peti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, pošto je dobio kaznu od dodavanja 10 sekundi na rezultat posle sudara sa Sebastijanom Fetelom iz Ferarija.

Šesto mesto zauzeo je Niko Hulkenberg iz Renoa, sedmi je bio Fernando Alonso iz Mercedesa, a osmi Fetel. Bodove su još osvojili Karlos Sainc iz Renoa i vozač Hasa Kevin Magnusen.

Fetel je zadržao prvo mesto u generalnom plasmanu sa 54 boda, Hamilton je drugi sa 52, Valteri Botas ima 40, Rikardo 37, Kimi Raikonen 30, Fernando Alonso i Niko Hulkenberg po 22.

Naredna trka na programu je 29. aprila za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Za razliku od timskog kolege Fetela, Raikonen nije uspeo da zadrži mesto iz prvog reda posle starta trke, pretekli su ga Botas i Maks Ferstapen, dok su iza njih, posle 15 krugova bili Hamilton i Danijel Rikardo

Posle prvog zaustavljanja u pit stopu Fetel je izgubio prvu poziciju i pao na treće mesto, što su iskoristili Botas i Raikonen, ali timski kolega nemačkog vozača tada još nije obavio promenu pneumatika.

Prava drama u 27. krugu i odlična vožnja Botasa, pa na polovini trke bio vodeći, Fetel je bio drugi, Ferstapen treći i Hamilton četvrti. Tri kruga kasnije sudarili su se vozači ekipe Toro Roso, Hamilton se popeo na treće mesto, a nije bilo promena na vodećim pozicijama.

Tokom 39. kruga kontakt Hamiltona i Verstapena - u krivini broj sedam Britanac je izbaio Verstapena sa staze i Holanđanin je pao na peto mesto.

Posle 43. kruga Fetel je sa prvog mesta pao je na treće. Botas je prvi, Rikardo drugi, Ferstapen četvrti, Hamilton peti. Usledila je greška Ferstapena - Izbacio je sebe i Fetela koji je pao na sedmo mesto, a Hamilton je ostao treći.

Ključni momenat u trci se dogodio deset krugova pre kraja - Danijel Rikardo je pretekao Botasa preuzeo prvo mesto, koje je rutinski sačuvao do kraja. U finišu trke Alonso je pretekao Fetela i ostavio ga bez vrednih bodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Ferstapen: Fantastično!

Vozač Red Bula Maks Verstapen rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da je uživao jer je tokom čitavog vikenda u Šangaju bio brz.

Beta

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve